222 lainaehtoa

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan unionin Portugalin lainapaketti vuoti julkisuuteen reilu viikko sitten. Paketti on iso ja portugalilaisten kannalta hurja. Siihen liittyy 222 ehtoa, jotka Portugalin täytyy toteuttaa. Ehdot osoittavat, missä maan on säästettävä seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana. Aikataulu on tiukka ja säästövaatimukset kovat.

Kiinnostavaa on, että IMF tuli 1990-luvulla siihen tulokseen, että jo seitsemäntoista ehtoa per laina on liikaa. Silloin niitä oli tuon verran.

Valuuttarahaston mukaan liian monet ehdot vähentävät lainaottajavaltion kykyä ja halua sitoutua lainaan.

Nyt Portugalin on nieltävä yli 200 vaatimusta: julkisia palveluja ja sosiaaliturvaa leikataan rajusti, ministeriöille asetetaan menokatot ja palkkoja alennetaan. Palkansaajien veroja korotetaan, myös arvonlisävero nousee.

Myös julkinen omaisuus on pistettävä myyntiin, myyntilistalla ovat varmasti lentoyhtiö, posti ja monet muut palvelut. Toki mukana on järkeviäkin ehtoja muun muassa harmaan talouden suitsimiseksi.

Leikkaukset ja yksityistäminen kuitenkin tulevat koettelemaan ihmisiä hyvin laajasti. Ei olekaan ihme, että niin monet Portugalissa vastustavat lainapakettia.

Tukipaketin ehdot ovat hyvin samansuuntaisia kuin mihin monet kehitysmaat on pakotettu1980-luvulta alkaen, kehitysavun ehtona.

Seurauksena useat valtiot ylivelkaantuivat ja ajautuivat kriiseihin. Pelastuspaketit ovat seuranneet toisiaan, huonon rahan perään on laitettu aina vain lisää rahaa - ja aina vaan samankaltaisin ehdoin.

Kreikallekin kaavaillaan jo toista valtavaa tukipakettia. Maan on myytävä omaisuuttaan yhä vain enemmän.

Vaikea nähdä, miten nämä valtaisat yksityistämiset ja suuret sosiaaliturvan leikkaukset auttaisivat maita nousemaan millään lailla kestävästi taloudellisesta alhostaan.

Selvää on, että pelkät leikkaukset eivät riitä. Ilman taloudellisen toiminnan vilkastumista lamasta ei selvitä, oli se sitten perinteisillä rahatalouden piirissä olevilla markkinoilla, tai nopeasti leviävien paikallisrahojen tarjoamien rinnakkaisten rahajärjestelmien suojissa.

Joka tapauksessa taloudellinen toimintaympäristö tulee Euroopassa aivan lähitulevaisuudessa muuttumaan merkittävästi.

Niin erilaiset taloudet kuin vaikkapa Saksa ja Kreikka eivät sovi samaan rahaliittoon. Moni kaipaa kiihkeästi lisää talouspolitiikan välineitä, esimerkiksi mahdollisuutta jälleen harjoittaa omaa rahapolitiikkaa. Tämä ei ole mahdollista Euroopan rahaliitossa EMU:ssa.

Joten eipä aikaakaan, kun EMU saa mennä ja sen mukana menee myös euro.

Kirjoittaja on alunperin siilinjärveläinen kustantaja, joka sittemmin on ryhtynyt tarkkailemaan hallituksen muodostamista Helsingistä käsin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.