85 prosenttia

Euroopan unionin uusimmat tilastot eri alueiden taloudellisesta tilasta eivät ole ilahduttaneet koskaan itäsuomalaisia. Eivät ne tee sitä myöskään nyt, kun vuoden 2005 luvut ovat valmistuneet.

Eteläisen Suomen bruttokansantuote on noin kolmanneksen yli EU:n keskimääräisen tason ja Ahvenanmaan jopa liki 40 prosenttia enemmän. Pohjoissuomalaisten elintaso vastaa kutakuinkin unionin asukkaiden keskitasoa, mutta Itä-Suomessa kuljetaan pahasti muista jäljessä. 85,3 prosenttia keskimääräisestä tarkoittaa sitä, että elintasomme on viitisentoista prosenttia eli seitsemäsosan alle sen mitä EU:ssa yleisesti.

Periaatteessa itäsuomalaiset voivat olla tietysti onnellisia, ettei tilastoissa ole jääty sentään EU:n köyhyysrajan eli 75 prosentin alapuolelle. Suomen alueellisesta näkökulmasta ei silti voi hyväksyä sitä suurta kuilua, mikä on muun maan ja sen itäisten maakuntien välillä. Hallituksen on nyt toden teolla pantava vauhtia Itä-Suomen elvyttämiseksi laadittujen ohjelmien toteuttamiseen.

Hurskaista toiveista on päästävä vihdoinkin todellisiin käytännön toimiin. Metsäteollisuuden viimeaikaiset ikävät uutiset eivät helpota hallituksen saati itäsuomalaisten itsensä osaa. Nyt jos koskaan pitäisi saada alulle kaikki ne suuret liikennehankkeet, joista viime aikoina on puhuttu isoon ääneen.

Kun tiet ja väylät ovat kunnossa ja tavara kulkee, silloin on helpompaa lujittaa ja laajentaa myös koko elinkeinoelämän perustaa. Ei ole muunkaan Suomen onni ja autuus, että maan itäinen selkäpuoli vertautuu EU:n tilastossa unionin takapihoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.