ANTI-festivaali avartaa käsityksiä teatterista

Toisinaan tarvitaan ulkopuolisten silmiä havainnoimaan, miten huomattava kulttuurikaupunki Kuopio onkaan. Helsinkiläinen vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto valitsi Kuopiossa järjestettävän ANTI-nykytaidefestivaalin Vuoden Teatteriksi 2019.

ANTI teki historiaa, sillä palkinto myönnettiin ensi kertaa festivaalille, ja vieläpä sellaiselle, joka ei kapeasti tarkastellen edusta teatteritaidetta. Alanko-Kahiluodon perustelujen mukaan teatteri on keksittävä aina uudestaan.

Taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen ei kutsuisi ANTIa myöskään esitystaiteen festivaaliksi vaan laajasti nykytaidefestivaaliksi, joka esittää tämän ajan taidetta. Määritelmistä riippumatta palkinto on ansaittu ja oivaltavasti myönnetty.

ANTIssa toteutettava Live Art tarkoittaa hetkellistä, paikkaan sidottua taidetta, joka osallistaa kokijansa osaksi teosta. Vuorovaikutteinen kokemus on kulttuurin kuluttajalle täysin erilainen kuin perinteinen käynti teatterissa tai konsertissa, joissa on suotavaa vain seurata tapahtumia passiviisesti. Katsojakokemus poikkeaa myös museoista ja gallerioista, joissa on yleensä esillä vain valmiita teoksia.

Palkintoperusteluissakin tuodaan esiin, että ANTIssa taiteeseen osallistumisen ja sille altistumisen kynnys on asetettu mahdollisimman matalalle. Alanko-Kahiluodon mukaan tapahtumaan ei sisälly minkäänlaista elitismiä tai sisäpiiriläisyyttä. Näkemys on raikas, sillä ANTIn kohdalla on toisinaan epäilty, että se on suunnattu melko rajatulle, joskin kansainväliselle taiteilijajoukolle. ANTI onkin toisaalta tapahtumakattaus kenelle tahansa ohikulkijalle ja toisaalta korkeatasoista käsitetaidetta, joka tutkii taiteen merkityksiä ja rajoja.

ANTI on 18 vuoden historiansa ajan rikastanut Kuopion kaupunkikuvaa, Tuukkasen sanoin merkinnyt ympäristöään. Vuosien varrelta muistetaan muun muassa rönsyliljojen formulakisat rännikadun alamäessä, Osuuspankin eteen levitettyjen sadantuhannen yhden sentin kolikon haaliminen sekä vaikkapa Kirsi Pitkäsen Julistaja-teos, jossa taiteilija kuulutti kaupungintalon parvekkeelta megafonilla Savon Sanomien Kuuman linjan viestejä. Teoksia on voitu lähestyä helposti ja ne ovat herätelleet ajattelemaan.

Kaupungille ANTIn tukeminen on osoittautunut kelpo sijoitukseksi. Noin 15 prosentin rahoitusosuudella Kuopio on saanut kansainvälisesti tunnetun, arvostetun ja näkyvän tapahtuman, joka toteutetaan suurimmaksi osaksi EU:n ja säätiöiden myöntämällä hankerahalla.

ANTIn vaikuttavuudesta on kiistelty ja voidaan haluttaessa kiistellä loputtomiin, sillä ilmaisista tapahtumista ei kerätä tarkkoja katsojalukuja. Osallistujia ANTI johdattaa hyvinkin perusteelliseen tutustumiseen Kuopioon, kun teosten perässä kierrellään ympäri kaupunkia. Kuopion mittakaava on ANTIlle oikean kokoinen myös siksi, että festivaali erottuu katukuvasta huomioarvolla, jota ei voisi saavuttaa suurkaupungissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU ei saa katsella sivusta Brasilian katastrofia

Sukupolvien välinen eläkesota on turhaa

Kesä Suomessa

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Sinä olet minun siskoni

Kaipa se polla taas räjähtää Jaana-tädin kotona kello 20.30

Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.