Aalto tuli Romaniasta

Kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden yksi ilmentymä Suomessa on romanialaisten rikollisten voimakas esiinmarssi. Tuorein uutinen tulee Helsingistä, jossa poliisi on jäljittänyt paritusringin sekä omaisuusrikoksia tehtailleita romanialaisia rikollisporukoita. Poliisin mukaan rikoksista ei epäillä paljon julkisuutta saaneita Romanian kerjäläisiä.

Poliisi on ottanut kiinni rikosten tutkinnan yhteydessä lähes 70 Romanian kansalaista, joista 28 on vangittu. Paritusryhmään kuuluvat ovat samaa sukua. Ryhmän johtajaksi epäillään Suomessa pysyvästi asuvaa romanialaista miestä. Omaisuusrikoksia tehneet henkilöt ovat toimineet eri puolilla Suomessa. Kaikkien toiminnan keskipiste on ollut pääkaupunkiseudulla.

Toiminnan härskiyttä kuvaa se, että kiinnijäämistilanteessa rikollisorganisaation johto kutsuu uudet tekijät Suomeen. Näyttää, että viranomaisilla on edessään loputon suo. Yksi tehokas keino vähentää rikollisuutta on tehdä yhteistyötä Romanian viranomaisten kanssa. Sitä toki tehdäänkin, mutta Romaniasta saatava apu ei ole riittävää.

Omaisuus- ja paritusrikosten määrä on kasvanut, kun säännökset vapaasta liikkuvuudesta EU:n alueella tulivat voimaan. Omaisuusrikosten tekijöitä on viime vuosina rantautunut Suomeen erityisen paljon Latviasta ja Liettuasta. Suomen ja Viron poliisien välinen yhteistyö on erittäin tiivistä ja tehokasta, ja tämän toiminnan tuloksena viranomaiset ovat pystyneet paljastamaan ja estämään lukuisia rikoksia.

Romanialaisten rikollisten määrän kasvu on ikävä ilmiö. Suurempi ongelma on järjestäytyneen rikollisuuden kasvu ylipäätään. Euroopan unionin onkin haettava koko ajan tehokkaampia keinoja rikostorjuntaan. Europolilla on tässä työssä merkittävä rooli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.