Ahdistelijoita on vaikea saada kuriin netissä

Internetissä lapsiuhreja metsästävistä ihmisistä saatiin jälleen muistutus, kun Sunnuntaisuomalainen julkaisi aiheesta artikkelin toissapäivänä. Juttu rakentui pääosin toimittajan omiin kokemuksiin. Hän oli tekeytynyt Suomi24-sivun keskustelupalstalla eli chatissa alle 16-vuotiaaksi tytöksi. "Alaikäiselle" suorastaan tulvi seksiehdotuksia täysi-ikäisiltä miehiltä seurantajakson aikana .

Netin keskustelupalstat nousevat säännöllisin väliajoin uutisotsikoihin. Esimerkiksi Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen nuorten sivustoilla käytävien keskustelujen sisällöstä nousi kuuma puheenaihe. Poliisi tehosti toimintaansa niin, että netin keskusteluja seurataan aiempaa tarkemmin. Toivottavasti tehostettu toiminta jatkuu edelleen.

Mikään valvonta ei kuitenkaan täydellisesti estä esimerkiksi seksin ehdottamista alaikäiselle netissä. Keskustelu- ja deittipalstoilla ei voida edes vedenpitävästi todentaa, onko keskustelukumppani nainen vai mies ja minkä ikäinen hän on. Netti on pullollaan feikkejä, eli ihmisiä, jotka ilman mitään erityistä syytä haluavat esiintyä kokonaan toisenlaisena persoonana, mitä he todellisuudessa ovat.

Alaikäisten kohdalla tilanne on erityisen vaarallinen. Lapsi voi taitavan taivuttelun jälkeen antaa yhteystietonsa henkilölle, jonka päämäärät ovat rikolliset. On vaikea arvioida, paljonko netissä on todellisia pedofiilejä. Siis sellaisia ihmisiä, joiden päämääränä on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Osa ehdottelijoista saa tyydytetyksi pervot halunsa pelkästään halveksittavan, härskin ja tyhjänpäiväisen seksichattaamisen kautta. Kirjoittelun päämääränä ei välttämättä ole lapsen fyysinen lähestyminen.

Internetissä on lukuisia keskustelupalstoja. Esimerkiksi Suomi24:n chatin alaikäraja on 16 vuotta. Siitä huolimatta chattiin pääsee nuori, joka nimimerkissään kirjoittaa iäkseen esimerkiksi 15. Tämä kertoo siitä, ettei keskustelupalstan ylläpitäjä pysty valvomaan asettamiaan ikärajoja. Todelliset ongelmat ovat kuitenkin siinä, että kuka tahansa voi halutessaan kirjoittaa deittiprofiilinsa niin sanotusti hatusta ja näin harhauttaa keskustelukumppania.

Lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta, hyväksikäyttö tai niiden yritys on aina ankarasti tuomittava teko. Esimerkiksi chatissa lapsille tapahtuvasta seksuaalisesta ehdottelusta tulisi tehdä aina ilmoitus poliisille tai palvelun ylläpitäjälle.

Vanhempien on muistutettava lapsiaan chatti- ja deittisivustojen vaaroista. Netissä ei saisi koskaan antaa omia yhteystietoja vieraalle ihmiselle. Ahdistelija antaa lapselle yleensä prepaid-numeronsa, jota yksityisen henkilön on mahdoton jäljittää.

Internet on niin valtava foorumi, että sen kaikkiin lieveilmiöihin on mahdoton puuttua. Tärkeää on julkinen ja suora keskustelu, jonka kautta ihmiset havaitsevat mahdolliset vaarat ja epäkohdat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.