Ahdistelu on helppo tuomita, mutta vaikea estää

Äskettäin sosiaalisessa mediassa levinnyt MeToo-kampanja kiinnitti kansainvälisesti huomiota naisten kokemaan seksuaaliseen ahdisteluun.

Kohun alkujuurena pidetään Yhdysvalloissa ja Britanniassa käynnistynyttä poliisitutkintaa, joka kohdistuu maailmankuuluun elokuvatuottajaan Harvey Weinsteiniin, 65. Peräti 30 naista on syyttänyt miestä seksuaalisesta häirinnästä tai ahdistelusta ja onpa yksi näyttelijä kertonut elokuvatuottajan raiskanneen hänet. Uhrien joukossa on muun muassa Gwyneth Paltrow ja Angelina Jolie, jotka ovat Hollywoodin kuuluisimpia näyttelijöitä.

Tällä viikolla Helsingin Sanomat on tarttunut aiheeseen ja osoittanut jutuillaan, miten ahdistelukulttuuri on totta myös Suomessa eikä rajoitu vain viihdeteollisuuteen.

Ahdistelu on helppo tuomita, mutta sitä on vaikeampi estää. Ranskassa on suunnitteilla laki, joka kieltää naisten seksuaalisen häirinnän kaduilla sakolla rangaistavaksi. Viheltäminen naisen perään ei olisi rikos, mutta seuraaminen tai uhkailu olisi. Tasa-arvoministeri Marlène Schiappa katsoo, että laki osaltaan auttaa lopettamaan ahdistelun hiljaisen hyväksynnän.

Ahdistelija on yleensä mies ja ahdistelun kohteeksi joutuu tavallisimmin nainen. Asetelmaan kuuluu, että ahdistelijalla on jonkinlaista valtaa ahdisteltavaansa ja jonkinasteinen varmuus siitä, että ahdistelu ei tule julki. Sosiaalinen media on madaltanut ansiokkaasti kynnystä tehdä ahdistelu näkyväksi.

On hyvä muistaa, että ensiaskeleet toisen ihmisen rajojen kunnioittamiseen otetaan jo kotona. Äitien ja isien kasvatusvastuuta ei tässäkään voi liiaksi korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.