Aidat ja portit kuntoon

Kun äiti tai isä vie pienokaisensa päiväkotiin, hän luottaa siihen, että lapsi on turvallisissa käsissä. Näinhän pääasiassa onkin.

Ylen uutisten tekemien selvitysten mukaan päiväkodeista lähtee kuitenkin omille teilleen useita kymmeniä lapsia vuosittain. Esimerkiksi Tampereen päiväkodeista oli viime vuoden aikana kateissa kaikkiaan 11 lasta. Luvussa ovat varsinaiset katoamiset ja kaikki ne kerrat, kun lasta tai lapsia on lähdetty etsimään.

Vaikka lukumäärät ovat pieniä verrattuna hoidettujen lasten ja hoitopäivien määrään, joka kerta, kun lapsi on poissa hoitajien näköpiiristä, hän on alttiina useille tuntemattomille vaaroille. Piha-alueelta poistuneen lapsen liikkumista voi olla mahdotonta ennakoida, mikä tekee hänen etsimisensä hankalaksi. Usein lähettyvillä on pysäköinti- ja katu-alueita vaaroineen.

Traagisin karkaamistapahtuma on muutaman vuoden takaa Porista, missä päiväkodin pihalta karannut lapsi löytyi läheisestä joesta hukkuneena. Tämän tapahtuman jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti valtakunnallisten turvallisuusohjeiden laatimisen. Lähiaikoina kuntiin lähtevät ohjeet opastavat päiväkoteja laatimaan turvallisuussuunnitelman karkailujen ja muidenkin poikkeustilanteiden varalta.

Ensimmäinen edellytys luonnollisesti on, että päiväkodin piha-alue on aidattu ja aita on sellainen, ettei lapsi pysty missään olosuhteissa kiipeämään sen ylitse. Yhtä tärkeää on, ettei nokkelinkaan lapsi onnistu portin avaamisessa. Portista kulkevan aikuisen on valmistuttava siitä, että se on hänen jälkeensä asianmukaisesti suljettu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.