Aidat ja portit kuntoon

Kun äiti tai isä vie pienokaisensa päiväkotiin, hän luottaa siihen, että lapsi on turvallisissa käsissä. Näinhän pääasiassa onkin.

Ylen uutisten tekemien selvitysten mukaan päiväkodeista lähtee kuitenkin omille teilleen useita kymmeniä lapsia vuosittain. Esimerkiksi Tampereen päiväkodeista oli viime vuoden aikana kateissa kaikkiaan 11 lasta. Luvussa ovat varsinaiset katoamiset ja kaikki ne kerrat, kun lasta tai lapsia on lähdetty etsimään.

Vaikka lukumäärät ovat pieniä verrattuna hoidettujen lasten ja hoitopäivien määrään, joka kerta, kun lapsi on poissa hoitajien näköpiiristä, hän on alttiina useille tuntemattomille vaaroille. Piha-alueelta poistuneen lapsen liikkumista voi olla mahdotonta ennakoida, mikä tekee hänen etsimisensä hankalaksi. Usein lähettyvillä on pysäköinti- ja katu-alueita vaaroineen.

Traagisin karkaamistapahtuma on muutaman vuoden takaa Porista, missä päiväkodin pihalta karannut lapsi löytyi läheisestä joesta hukkuneena. Tämän tapahtuman jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti valtakunnallisten turvallisuusohjeiden laatimisen. Lähiaikoina kuntiin lähtevät ohjeet opastavat päiväkoteja laatimaan turvallisuussuunnitelman karkailujen ja muidenkin poikkeustilanteiden varalta.

Ensimmäinen edellytys luonnollisesti on, että päiväkodin piha-alue on aidattu ja aita on sellainen, ettei lapsi pysty missään olosuhteissa kiipeämään sen ylitse. Yhtä tärkeää on, ettei nokkelinkaan lapsi onnistu portin avaamisessa. Portista kulkevan aikuisen on valmistuttava siitä, että se on hänen jälkeensä asianmukaisesti suljettu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.