Aiheelliset nuhteet

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on antanut nuhteet korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) presidentti Pekka Hallbergille sopimattomasta toiminnasta. Hallberg lähetti maaliskuussa poliisille kirjeen, jossa hän totesi tuomioistuimen edustajana, ettei käännytyspäätöksen saaneiden kahden iäkkään maahanmuuttajan käännyttämistä pitäisi kiirehtiä. He olivat egyptiläinen Eveline Fadayel ja venäläinen Irina Antonova.

Hallberg antoi poliisille ohjeen, joka oli ristiriidassa hänen itse johtamansa tuomioistuimen äänestämällä tekemän ratkaisun kanssa. Hallberg itse jäi äänestyksessä vähemmistöön. Hallberg perusteli näkemystään sillä, että ulkomaalaislakiin arveltiin tulevan muutoksia.

Monet ihmiset, muun muassa tasavallan presidentti, arvioivat, että perheen käsitettä tulkitaan oleskelulupia käsiteltäessä liian ahtaasti ja epäinhimillisesti.

Ongelmallista vallan klassisen kolmijako-opin kannalta oli, että Hallberg otti huomioon poliitikkojen lupaukset, että ulkomaalaislakia muutetaan. Hän toimi poliittisen aikomuksen, ei voimassa olevan lain perusteella.

Tuomiovallan ja toimeenpanovallan pitäminen erillään on perustuslakimme tärkeimpiä periaatteita. Yhtä tärkeää on sekin, että tuomioistuinten päätökset pannaan täytäntöön. Hallbergin toiminta oli inhimillisesti katsoen ymmärrettävää, mutta juridisesti vastoin perustuslain periaatteita.

Hallbergin olisi tuomarina ja oikeusoppineena pitänyt noudattaa tarkoin lain määräyksiä eikä heittäytyä julkiseen keskusteluun. Hän olisi voinut halutessaan esittää eriävän kantansa KHO:n maahanmuuttajanaisia koskevassa ratkaisussa. Näin hän ei tehnyt. Oikeusasiamies Jääskeläinen menetteli oikein antaessaan nuhteet KHO:n presidentti Hallbergille.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.