Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Tervossa kortisirkkoja kasvattanut ja sirkkaruokatuotteita kehitänyt Savonia Grasshopper lopettaa tuotantonsa, eikä ainoana lajissaan. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen kertoo, että alkuinnostuksen jälkeen hyönteisten kulutus on vakiintunut Suomessa matalalle tasolle. Konkursseja on nähty (Savon Sanomat 30.11.).

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Susanne Heiskan mukaan alalla eletään Suomessa nyt aikaisten omaksujien vaihetta. Se tarkoittaa, että niille yrityksille, jotka sinnittelevät hiljaisen kauden yli, voi olla vielä avautumassa markkinat. Varmaa se ei kuitenkaan ole. Vahvimmilla ovat tuottajat, jotka pääsevät maailmanlaajuisille markkinoille, joissa kysyntä on potentiaalisesti valtava. Jatkojalostajien toiminnan kannattavuutta edistää sirkkaraaka-aineen vähitellen laskeva hinta (Helsingin Sanomat 4.12.).

Suomessa ja suomalaisille sirkat ovat jääneet kuriositeetiksi. Kuluttajat eivät oikein hahmottaneet, onko sirkka ainesosana lintu vai kala. Hyönteistuotteista tuli väliinputoajia, joille ei löytynyt riittävän laajaa kohderyhmää. Eläinperäisinä ne eivät kelvanneet vegaaneille, kun taas lihansyöjille ei ilmaantunut painavaa syytä siirtyä sirkkaravintoon.

Epäselvyys heijastui tuotekehittelyynkin. Esimerkiksi sirkkaleivät jäivät lyhytaikaiseksi kokeiluksi, jota kuluttajat vierastivat.

Sirkat pyrkivät valtaamaan kuluttajien vatsoja ekologisuudella. Hyönteisten hyödyntäminen lihaa korvaavana proteiinilähteenä voi hyvinkin olla joskus tulevaisuutta, jos ruokapula maailmalla yltyy. Aika ei vain ollut vielä kypsä ainakaan yltäkylläisessä Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.