Aika korjata pari mokaa

Huonot lait pitää voida korjata ja päätökset perua. Tätähän ei Suomessa osata. Aina on löytynyt jokin veruke – herran pelko, työmarkkinajärjestöt, EU-direktiivi...

Kaksi esimerkkiä.

Esimerkki 1.

Aikoinaan keksittiin, että on ryhdyttävä konkreettisiin toimiin harmaan talouden kitkemiseksi. Tajuttiin, että paras lääke harmaata taloutta vastaan on luoda toimeliaisuudelle, yrittämiselle ja työllistymiselle hyvät olosuhteet.

Hallitus päätti muun muassa nostaa kotitalousvähennyksen enimmäisrajaa. Siitä seurasi se, että kotitaloudet alkoivat työllistää pieniä yrityksiä ja yhden miehen siivous- ja remppafirmoja. Yleisesti tunnustettiin, että kotitalousvähennyksen korottaminen oli todella tehokasta. Se vaikutti suoraan sekä työllistymiseen, työn teettämiseen että harmaan talouden vähenemiseen.

Sitten demarit saivat harhanäyn, että kotitalousvähennys lisää ihmisten epätasa-arvoa. Tämä muka-epätasa-arvo syntyy demarien mielestä siitä, että itsensä työllistävä siivooja käy käypää korvausta vastaan siivoamassa jonkun sellaisen kotona, jolla on vara palkata apua.

Niinpä kokoomusvetoinen hallitus alensi kotitalousvähennystä merkittävästi. Tämä oli yksi myönnytys, jonka Jyrki Katainen (kok.) joutui tekemään saadakseen demarit hallitukseen. Aikamoinen kuperkeikka ajattelussa, jos muistetaan, että korkeampi kotitalousvähennys oli kokoomuksenkin työkalupakissa tehokkaassa käytössä, kun Katainen oli valtiovarainministerinä.

Lopulta huomattiin, että kotitalousvähennyksen alentaminen oli virhe. Sitä nostettiin, mutta (huom! huom!) ei samalle tasolle, jolta se laskettiin.

Smolnassa on menossa hallitusneuvottelut. Luottakaa ihmisten haluun tehdä työtä ja työllistää. Korottakaa kotitalousvähennys 10 000 euroon.

Esimerkki 2.

Kataisen hallitus päätti poistaa sanomalehtien tilauksilta nollaveron. Päätös tehtiin samalla hieromisella kuin moni muukin hölmöys keväällä ja alkukesästä 2011. Tässä on muuten vero, jonka tulo valtiolle on kaikkine negatiivisine sivuvaikutuksineen miinusmerkkinen.

On hyvä muistaa, että tilausten nollavero oli aikoinaan ehto, jota Suomi piti tärkeänä, kun EU:n jäsenyydestä neuvoteltiin. Kataisen hallitus heitti tämän demokratialle tärkeän kilpailuedun pois, vaikka tiedettiin, että nollakannasta luopumista ei voi myöhemmin perua.

Kataisen hallitusta varoitettiin. Hallitukselle kerrottiin, mitä tulee tapahtumaan. Se ei ollut lobbaamista, vaan varoitukset perustuivat analyysiin mediamurroksesta ja esimerkkeihin siitä, mitä muualla oli jo tapahtunut.

Samalla hallituskaudella avattiin Pandoran lipas takaamalla Ylelle rahoitusmalli, joka voi johtaa siihen, että Ylestä tulee kansallinen uutis- ja viihdemonopoli myös verkossa.

Pointti on siinä, että Yle tekee verovaroilla verkkoon kaikkea sitä, mistä markkinarahoitteinen media voisi saada liikevaihtoa. Ylen rahoitus on hulppeata ja Yle-vero on pakollinen. Liian vähän kiinnitetään huomiota siihen, että markkinarahoitteisen median käyttäminen perustuu vapaa-ehtoisuuteen. On aivan varma, että median tasapainoisempi kilpailuasetelma olisi demokraattisempi ja edullisempi vaihtoehto kansalaisille.

Tilannetta tasoittaisi se, että digitilauksen alv laskettaisiin printin alvin tasolle. Tasapuolisen kilpailuasetelman palauttaminen tosin edellyttäisi nollaverokantaa sekä digiin että printtiin, mutta se on tässä luovien virkamiesten maassa liikaa toivottu.

Lehtien digitilausten korkea alv perustuu muuten siihen, että digilehti tulkitaan erilliseksi sähköiseksi palveluksi. Jokainen täyspäinen ymmärtää, että kysymys on uutissisällöstä, jota toimitus jakaa painetun lehden lisäksi verkossa. Miksi siis korkeampi verokanta?

P.S. Muistakaa siellä Smolnassa, että Norjassa ja Tanskassa lehtien tilaus-alv on nolla prosenttia ja Ruotsissa vain kuusi prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.