Aika sotia, aika sopia

Alkuvuosi on ollut Suomessa perinteisesti lakkoilun aikaa, jos kohta pahimmat lakkoaallot ovat jääneet viime vuosina näkemättä ja kokematta.

Metsäteollisuuden ylempien toimihenkilöitten toistuvat ja ajoitukseltaan epämääräiset pistelakot ovat tuoneet suomalaiseen lakkoiluun tänä keväänä aivan uuden luonteenpiirteen. Vanhan kunnon laajan rintaman työtaistelun sijasta työntekijäosapuoli on siirtynyt nyt ikäänkuin pistomiekkailuun, joka pakottaa eri työnantajat olemaan koko ajan varpaillaan, mitä huominen tuo tullessaan. Ylempiä toimihenkilöitä edustavan ammattijärjestö Pron puheenjohtaja Antti Rinne on tullut tunnetuksi reipasotteisena ay-johtajana, joka on valmis myös poikkeuksellisiin keinoihin.

Paperimiesten lakot ovat olleet aina kansallinen merkkitapaus ja huolenaihe. Sen sijaan alan ylemmät toimihenkilöt saavat käydä työtaisteluaan vailla laajempaa julkisuutta, vaikka vaikka heidän pistelakkojensa taloudelliset vaikutukset heijastuvat koko kansantalouteen yhtä lailla kuin tehdassalien duunareitten työnseisaukset.

Reiluus ja rehtiys ovat olleet Suomessa perinteisesti arvoja, joita kaikki ovat kunnioittaneet. Meneillään oleva metsäteollisuuden työtaistelu poikkeaa olennaisesti totutusta. Koko suomalaisen työelämän kannalta olisi toivottavaa, että riidat ratkaistaisiin,kuten ne tulee ratkaista: ei jatkuvasti kitisten, vaan mieluummin vaikka tapellen kunnolla ja lyöden sen jälkeen kättä päälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.