Aikakauden loppu

Väistämätön tapahtui, kun Kuubaa yli neljä vuosikymmentä johtanut Fidel Castro ilmoitti luopuvansa nyt muodollisesti ja lopullisesti maansa johdosta.

Castro sairastui vakavasti vuoden 2006 kesällä ja on ollut käytännössä sivussa vallan kahvasta jo puolitoista vuotta. Nuorempi veli Raul Castro on tuurannut suurta veljeään maltillisesti ja matalalla profiililla. Kuubalaisten elämä on jatkunut periaatteessa entisellään.

Castron vallankumoukselliset joukot ottivat vallan vuonna 1959 aseitten avulla ja kansan hurratessa, koska Kuubaa yksinvaltaisesti hallinnut Fulgencio Batista oli yksi Väli-Amerikan vihatuimmista ja korruptoituneimmista diktaattoreista. Castron johdolla Kuubasta ryhdyttiin kehittämään sosialismin mallivaltiota.

Puoluejohtajan rehevä persoona ja imperialisminvastaiset puheet herättivät laajaa innostusta koko maailman vasemmistolaisissa liikkeissä ja etenkin 1960- ja 70-lukujen nuorison keskuudessa. Lukuisat suomalaisetkin vasemmistonuoret kantoivat kortensa kekoon maailmanvallankumouksen hyväksi ja lähtivät työskentelemään vapaaehtoisina Kuuban sokeriruokovainioille.

Maailmanpolitiikan keskiöön Castro nousi jo vuonna 1962, kun hän antoi Neuvostoliitolle luvan ohjusaseman pystytykseen saarelleen. USA ei tätä hyväksynyt, ja näin syntynyt ns. Sikojen lahden kriisi oli syöstä maailman kolmanteen maailmansotaan. Kriisi laukesi Neuvostoliiton peräytymiseen.

Vallankumous syö lapsensa, ja niin kävi myös Kuubassa. Yhden puolueen tiukassa komennossa, USA:n taloudellisesti saartamana kukoistava saarivaltio näivettyi Castron ajan loppuvuosina sosialismin museoksi.

Taloudellinen ero muihin Amerikan maihin on kasvanut niin suureksi, ettei Castron seuraajilla ole edessään kuin yksi tie: maan on pakko avautua ja demokratisoitua. Venezuelan vasemmistolainen presidentti Hugo Chavez on tukenut viime aikoina näkyvästi Castroa, mutta se tuki ei pitkälle riitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.