Aikakauden loppu

Väistämätön tapahtui, kun Kuubaa yli neljä vuosikymmentä johtanut Fidel Castro ilmoitti luopuvansa nyt muodollisesti ja lopullisesti maansa johdosta.

Castro sairastui vakavasti vuoden 2006 kesällä ja on ollut käytännössä sivussa vallan kahvasta jo puolitoista vuotta. Nuorempi veli Raul Castro on tuurannut suurta veljeään maltillisesti ja matalalla profiililla. Kuubalaisten elämä on jatkunut periaatteessa entisellään.

Castron vallankumoukselliset joukot ottivat vallan vuonna 1959 aseitten avulla ja kansan hurratessa, koska Kuubaa yksinvaltaisesti hallinnut Fulgencio Batista oli yksi Väli-Amerikan vihatuimmista ja korruptoituneimmista diktaattoreista. Castron johdolla Kuubasta ryhdyttiin kehittämään sosialismin mallivaltiota.

Puoluejohtajan rehevä persoona ja imperialisminvastaiset puheet herättivät laajaa innostusta koko maailman vasemmistolaisissa liikkeissä ja etenkin 1960- ja 70-lukujen nuorison keskuudessa. Lukuisat suomalaisetkin vasemmistonuoret kantoivat kortensa kekoon maailmanvallankumouksen hyväksi ja lähtivät työskentelemään vapaaehtoisina Kuuban sokeriruokovainioille.

Maailmanpolitiikan keskiöön Castro nousi jo vuonna 1962, kun hän antoi Neuvostoliitolle luvan ohjusaseman pystytykseen saarelleen. USA ei tätä hyväksynyt, ja näin syntynyt ns. Sikojen lahden kriisi oli syöstä maailman kolmanteen maailmansotaan. Kriisi laukesi Neuvostoliiton peräytymiseen.

Vallankumous syö lapsensa, ja niin kävi myös Kuubassa. Yhden puolueen tiukassa komennossa, USA:n taloudellisesti saartamana kukoistava saarivaltio näivettyi Castron ajan loppuvuosina sosialismin museoksi.

Taloudellinen ero muihin Amerikan maihin on kasvanut niin suureksi, ettei Castron seuraajilla ole edessään kuin yksi tie: maan on pakko avautua ja demokratisoitua. Venezuelan vasemmistolainen presidentti Hugo Chavez on tukenut viime aikoina näkyvästi Castroa, mutta se tuki ei pitkälle riitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.