Aikalisä oli tarpeen

EU:n poliittiset johtajat lopettivat perjantaina vuoden viimeisen huippukokouksensa harvinaisen seesteisissä tunnelmissa. Rauhallisuuteen oli kaksi syytä: eurokriisin suvantovaihe ja integraation syventämiseen tähtäävien päätösten lykkääminen tuonnemmaksi.

Euroalueen velkakriisi ei silti suinkaan ole ohi ja vaikeita ratkaisuja on edelleen edessä. Pankkivalvontajärjestelmän rakentamisesta huippukokous jo pääsi yksimielisyyteen, vaikka siinäkin hankalimmat päätökset on edelleen tekemättä.

Integraation syventämisessä otettu aikalisä on tarpeellinen. Ei ole kansanvallan näkökulmasta hyväksyttävää, että pitkiä askelia otetaan muutamien viikkojen valmistelun jälkeen. Tarvitaan avointa keskustelua niin kansallisissa parlamenteissa kuin yleisemminkin.

Eduskunnan suuri valiokunta pyysi jo torstaina hallitukselta selontekoa EU:n kehittämisestä. Selonteko juuri nyt onkin paikallaan, sillä edes hallitus ei taida olla täysin yksimielinen siitä, mihin suuntaan ja millä vauhdilla pitäisi edetä.

Uudistuksia on tehty, mutta niin pirstaleisesti, että suuri linja on jäänyt hämäräksi. Sitä pitää nyt selkiyttää.

Oppositio–perussuomalaiset ja keskusta–vaativat kansanäänestystä EU:n suunnasta. Sellaisen paikka ei kuitenkaan ole ainakaan vielä, koska selkeitä vaihtoehtoja ei ole olemassa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.