Aikalisä oli tarpeen

EU:n poliittiset johtajat lopettivat perjantaina vuoden viimeisen huippukokouksensa harvinaisen seesteisissä tunnelmissa. Rauhallisuuteen oli kaksi syytä: eurokriisin suvantovaihe ja integraation syventämiseen tähtäävien päätösten lykkääminen tuonnemmaksi.

Euroalueen velkakriisi ei silti suinkaan ole ohi ja vaikeita ratkaisuja on edelleen edessä. Pankkivalvontajärjestelmän rakentamisesta huippukokous jo pääsi yksimielisyyteen, vaikka siinäkin hankalimmat päätökset on edelleen tekemättä.

Integraation syventämisessä otettu aikalisä on tarpeellinen. Ei ole kansanvallan näkökulmasta hyväksyttävää, että pitkiä askelia otetaan muutamien viikkojen valmistelun jälkeen. Tarvitaan avointa keskustelua niin kansallisissa parlamenteissa kuin yleisemminkin.

Eduskunnan suuri valiokunta pyysi jo torstaina hallitukselta selontekoa EU:n kehittämisestä. Selonteko juuri nyt onkin paikallaan, sillä edes hallitus ei taida olla täysin yksimielinen siitä, mihin suuntaan ja millä vauhdilla pitäisi edetä.

Uudistuksia on tehty, mutta niin pirstaleisesti, että suuri linja on jäänyt hämäräksi. Sitä pitää nyt selkiyttää.

Oppositio–perussuomalaiset ja keskusta–vaativat kansanäänestystä EU:n suunnasta. Sellaisen paikka ei kuitenkaan ole ainakaan vielä, koska selkeitä vaihtoehtoja ei ole olemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.