Ainakin tyydyttävä

Euroopan neuvoston korruptionvastainen elin Greco julkisti viime vuoden lopulla raporttinsa siitä, miten Suomi on reagoinut sille aikaisemmin annettuihin suosituksiin, jotka koskivat lahjonnan kriminalisointia ja puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä. Suosituksia oli kaikkiaan 17 ja Greco arvioi, että Suomi on toteuttanut tyydyttävästi niistä 16. Kansanedustajien lahjontaa koskevia säädöksiä Suomi olisi Grecon näkemyksen mukaan voinut tiukentaa tehtyä enemmän.

Julkisuudessa on ihmetelty oikeusministeriön Grecon raportista julkaisemaa tiedotetta. Siinä ministeriö kertoo, että Grecon mielestä Suomi on toteuttanut sille annetut suositukset kiitettävästi, ei siis tyydyttävästi, niin kuin Grecon raportissa sanotaan.

Tarkkaan ottaen ministeriö hieman pyöristää ylöspäin. Kaunistelu on kuitenkin vähäistä, sillä Grecon käyttämässä asteikossa arvosana tyydyttävä on korkein mahdollinen. Voihan sen kiitettäväksikin tulkita.

Tosiasia joka tapauksessa on, että Grecon suositukset ja erityisesti Suomessa käyty julkinen keskustelu vaikuttivat lainsäädäntöön. Vaalirahoitus on tehtyjen uudistusten jälkeen paljon aikaisempaa läpinäkyvämpää. Se on hyvä asia.

Vaalirahoitusjupakan juridiset hännät on vielä solmimatta. Tänään Helsingin käräjäoikeudessa ryhdytään puimaan Nuorisosäätiön toimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.