Ainakin tyydyttävä

Euroopan neuvoston korruptionvastainen elin Greco julkisti viime vuoden lopulla raporttinsa siitä, miten Suomi on reagoinut sille aikaisemmin annettuihin suosituksiin, jotka koskivat lahjonnan kriminalisointia ja puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä. Suosituksia oli kaikkiaan 17 ja Greco arvioi, että Suomi on toteuttanut tyydyttävästi niistä 16. Kansanedustajien lahjontaa koskevia säädöksiä Suomi olisi Grecon näkemyksen mukaan voinut tiukentaa tehtyä enemmän.

Julkisuudessa on ihmetelty oikeusministeriön Grecon raportista julkaisemaa tiedotetta. Siinä ministeriö kertoo, että Grecon mielestä Suomi on toteuttanut sille annetut suositukset kiitettävästi, ei siis tyydyttävästi, niin kuin Grecon raportissa sanotaan.

Tarkkaan ottaen ministeriö hieman pyöristää ylöspäin. Kaunistelu on kuitenkin vähäistä, sillä Grecon käyttämässä asteikossa arvosana tyydyttävä on korkein mahdollinen. Voihan sen kiitettäväksikin tulkita.

Tosiasia joka tapauksessa on, että Grecon suositukset ja erityisesti Suomessa käyty julkinen keskustelu vaikuttivat lainsäädäntöön. Vaalirahoitus on tehtyjen uudistusten jälkeen paljon aikaisempaa läpinäkyvämpää. Se on hyvä asia.

Vaalirahoitusjupakan juridiset hännät on vielä solmimatta. Tänään Helsingin käräjäoikeudessa ryhdytään puimaan Nuorisosäätiön toimia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.