Ainakin yhdet uudet kasvot

Nykyisessä eduskunnassa on Pohjois-Savosta valittua kansanedustajaa, kaikki tolkun ihmisiä. Ensi vuoden huhtikuun jälkeen kuitenkin yhtä vähemmän, kun maakunnan väkiluku on pudonnut jo reilusti alle 250 000:n.

Arkadianmäen pohjoissavolaisesta kymmeniköstä tipahtaa talvella pois vapaaehtoisesti kaksi edustajaa. Se tietää sitä, että seuraavassa eduskunnassa on ainakin yksi uusi kasvo Pohjois-Savosta.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja hallituksen valtiovarainministeri Jyrki Katainen siirtää kirjansa Espooseen ja jatkaa sen jälkeen eduskunnassa uusimaalaisten äänillä. Vaikka Katainen lähtee ensikertalaisena etelän koitoksiin, niin oudolta tuntuisi, että kokoomusväki pudottaisi kellokkaansa vallan korkeilta koturneilta.

Toinen poisjäävä on keskustan Hannakaisa Heikkinen, jonka eduskuntakaudet jäävät nyt alustavasti yhteen, kun hän asettaa pienet lapset isänmaan edun edelle.

Kaikki kahdeksan muuta edustajaa lähtevät tavoittelemaan jatkopestiä myös seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kun katsoo alustavia ehdokaslistoja, niin useimmilla heistä on siihen myös varsin hyvät mahdollisuudet.

Veteraanit Seppo Kääriäinen ja Kari Rajamäki ovat keränneet vaaleista vaaleihin sellaiset äänimäärät, että täytyisi tapahtua ihmeitä, jos he menettäisivät yks' kaks yllättäen kannatuksensa. Päinvastoin molemmat tuntuvat olevan kuusikymppisinä elämänsä vedossa. Kääriäinen on noussut keskustassa valtiomiesluokkaan, ja Rajamäki vetää demareissa oikealta ohi maahanmuuttokysymyksissä niin, että puolueen sosiaalitanttoja hirvittää.

Keskustan Elsi Katainen menestyi mainiosti jo viime vaaleissa, ja Hannakaisa Heikkistä äänestäneistä monet kääntävät katseensa todennäköisesti nyt Kiuruvedeltä Pielaveden suuntaan. Kuopiossa Markku Rossia auttaa hänen kokemuksensa varsin kokemattomia haastajia vastaan.

Siilinjärveläinen Tuula Väätäinen istuu nyt demareiden toisella paikalla. Jatkopesti edellyttää vankkaa kannatusta myös Kuopiossa. Siilinjärven ja Kuopion suhteet eivät olleet viime aikoina ihan kohdallaan, joten monet kysyvät, ovatko kuntariidat syöneet ääniä Väätäiseltä. Tuskinpa vain, sillä enemmistö kaupungin demarinaisista on ikäihmisiä ja siten vakiintunutta joka suhteessa.

Vasemmistoliitto on pudonnut maakunnassa yhden kansanedustajan puolueeksi, mutta vaikea on nähdä, että kuopiolaiselle Erkki Virtaselle löytyisi todellista haastajaa ainakaan vielä.

Etukäteen tukalimmat lähtökohdat on perussuomalaisten Pentti Oinosella ja kristillisdemokraattien Kari Kärkkäisellä. Perus-Penan auttoi eduskuntaan vaaliliitto kokoomuksen kanssa. Nyt tuo avosuhde on poikki, ja perussuomalaisten on pärjättävä omillaan kuten myös kristillisdemokraattien. Se vaatii vaaleissa pyöreästi yhdentoista prosentin kannatusta.

Eduskuntaan on aina enemmän pyrkijöitä kuin pääsijöitä. Vaikka kaikki ehdokkaat lähtevät kisaan voittaakseen, niin aina on enemmän hävinneitä kuin voittajia.

Keskusta tavoittelee vaaleissa viittä paikkaa, perussuomalaiset kaksi. Kun myös kokoomuksen tavoite on kaksi ja demareiden jopa kolme, pitäisi jaossa olla kaksitoista paikkaa, että kaikki saisivat toivomansa.

Kolme puoluetta joutuu jo tinkimään puhtaasti laskennallisista syistä. Suurella tilastollisella todennäköisyydellä voisi veikata, että ensimmäisinä joutuvat tinkimään keskusta, perussuomalaiset ja demarit.

Huhtikuun vaaleista ei tule helpot ehdokkaille. Vuosia jatkuneen vaalirahoituskohun vuoksi politiikka ei ole tähän aikaan muodissa Savossakaan. Maakunnan äänestysprosentti on maan alhaisimpia. Rahoitus on ollut ongelma jo nyt perinteisen maan tavan aikaan ja muuttuu entistä vaikeammaksi nyt, kun yritykset on peloteltu kielteisellä julkisuudella.

Isoon ääneen vaaditaan eduskuntaa puhdistautumaan nyt kaikista vanhoista synneistään. Näin on vaadittu aina ennenkin vaalien edellä, ja yhtä uskollisesti on kansa valinnut useimmat edustajansa uudelleen.

Niin saattaa käydä myös ensi huhtikuussa. Puheet ja teot ovat politiikassa kaksi eri asiaa. Tämä ei päde vain poliitikkoihin, vaan yhtä lailla myös äänestäjiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.