Aivan liian pitkä prosessi

Korkein oikeus yllätti perjantaina useimmat oikeusoppineet palauttamalla Ulvilan murhajutun uudelleen käräjäoikeuteen. Ennakkoon odotettiin, että juttu olisi palautettu vain hovioikeuteen.

Korkeimman oikeuden ratkaisu merkitsee sitä, että prosessi jatkuu vielä arvioiden mukaan ainakin kaksi vuotta. Jo nyt murhajutun käsittelyyn on kulunut kuusi vuotta. Oikeuden rattaiden pitäisi pyöriä tätä nopeammin.

Pitkät oikeudenkäynnit ovat ongelmallisia syytettyjen oikeusturvan kannalta. Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta useita tuomioita sen vuoksi, että oikeudenkäynnit ovat kohtuuttomasti pitkittyneet.

Ulvilan tapauksessa korkein oikeus kuitenkin perusteli jutun palauttamista käräjäoikeuteen täysimittaisen muutoksenhaun turvaamisella. Korkeimmassa oikeudessa syyttäjä esitti uusia todisteita miehensä murhasta syytettynä olevaa Anneli Auerta vastaan. Jos juttua ei olisi palautettu, uusia todisteita olisi käsitelty vain yhdessä oikeusasteessa.

Prosessin pitkittyminen ei johdu pelkästään tuomioistuimista, vaan koko jutun monimutkaisuudesta ja kiemuraisuudesta. Jutun poliisitutkintakaan ei ole sujunut niin kuin sen olisi pitänyt sujua.

Ulvilan murhajuttu jää epäilemättä suomalaiseen rikoshistoriaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.