Aivan liian pitkä prosessi

Korkein oikeus yllätti perjantaina useimmat oikeusoppineet palauttamalla Ulvilan murhajutun uudelleen käräjäoikeuteen. Ennakkoon odotettiin, että juttu olisi palautettu vain hovioikeuteen.

Korkeimman oikeuden ratkaisu merkitsee sitä, että prosessi jatkuu vielä arvioiden mukaan ainakin kaksi vuotta. Jo nyt murhajutun käsittelyyn on kulunut kuusi vuotta. Oikeuden rattaiden pitäisi pyöriä tätä nopeammin.

Pitkät oikeudenkäynnit ovat ongelmallisia syytettyjen oikeusturvan kannalta. Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta useita tuomioita sen vuoksi, että oikeudenkäynnit ovat kohtuuttomasti pitkittyneet.

Ulvilan tapauksessa korkein oikeus kuitenkin perusteli jutun palauttamista käräjäoikeuteen täysimittaisen muutoksenhaun turvaamisella. Korkeimmassa oikeudessa syyttäjä esitti uusia todisteita miehensä murhasta syytettynä olevaa Anneli Auerta vastaan. Jos juttua ei olisi palautettu, uusia todisteita olisi käsitelty vain yhdessä oikeusasteessa.

Prosessin pitkittyminen ei johdu pelkästään tuomioistuimista, vaan koko jutun monimutkaisuudesta ja kiemuraisuudesta. Jutun poliisitutkintakaan ei ole sujunut niin kuin sen olisi pitänyt sujua.

Ulvilan murhajuttu jää epäilemättä suomalaiseen rikoshistoriaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.