Aivot narikkaan

Minulla on paha tapa provosoitua Facebook-keskusteluista. Minua eivät ärsytä tietyt poliittiset kannat erityisesti, vaan se, jos keskustelu alkaa vetää selkeästi vain yhteen suuntaan.

Kyseessä on ilmiö, jota kolumnisti Jani Kaaro nimitti maanantain Helsingin Sanomissa heimolaisuudeksi. Hän totesi, että meillä on tapana etsiä samoin ajattelevien heimo ja alkaa puheissamme ja toiminnassamme toteuttaa sen ennalta määrittyneitä malleja sen sijaan, että ajattelisimme omilla aivoillamme.

Kuppikuntaisuus liitetään usein pieniin paikkakuntiin, jotka näyttävät ulkopuolisten silmissä ahdasmielisiltä yhteisöiltä, joissa ei siedetä erilaisuutta.

Etelän kaupungista Lappiin muuttanut luontoaktivistiystäväni todisti kuitenkin aivan toista: Pienellä kylällä on pakko sietää erilaisia ihmisiä, koska arjesta selviämiseen tarvitsee naapuria, vaikka tämä ajattelisi miten.

Sen sijaan kaupungeissa pahimmatkin fanaatikot löytävät helposti hengenheimolaisia, joiden kanssa on helppo muodostaa oma suljettu yhteisö.

Sosiaalisen median turvin ääriryhmän löytäminen on entistä helpompaa. Facebookissa voi valita kavereita, jotka ovat ehdottomasti samaa mieltä, eikä ahtaimmankaan maailmankuvan kanssa tarvitse olla yksin.

Lauman mukana on helppo mennä, ja siihen syyllistyvät kaikki. Olen monta kertaa seurannut pettyneenä, kuinka helppoa niin kutsuttua älymystöä on huijata huutamaan yhteen ääneen ja ravaamaan samaan suuntaan, kun vain lausuu muutaman taikasanan.

Tästä hyvä esimerkki viime aikojen syrjäytymiskeskustelu, jossa sokean fanaattinen kokoomuspelko antoi punavihreästä älymystöstä ihan yhtä tyhmän kuvan kuin keskenkasvuisten poliitikkobroilerien lapsilisälausunnot oikeistonuorista.

Älyllinen laiskuus on ruma tapa. On surullista, jos sivistyneet ihmiset painuvat alle oman henkisen tasonsa viitsimättä haastaa omaa käsityskykyään.

Meillä suomalaisilla on maailman paras koulujärjestelmä ja avoin yhteiskunta, jossa saa sanoa. Meillä pitäisi olla kaikki eväät hyvään keskusteluun. Tietysti aina on tyhmiä ihmisiä, jotka sanovat tyhmiä asioita, mutta mitä paremmat työkalut jollakulla on luovaan kriittiseen ajatteluun, sitä tuomittavampaa on, jos ei niitä käytä.

Kun Neuvostoliitto syntyi, kansa teki vallankumouksen tappamalla sivistyneistön. Meillä sivistyneistö tappaa itse itseään kieltämällä omat kykynsä ja vastuunsa. Se kaivautuu aatteellisiin poteroihin, joista voi heitellä löysiä aivopieruja, jos jostain hyökkää joku, joka ajattelee toisin.

Silti jos joku on saanut pari vuosikymmentä yhteiskunnan järjestämää koulutusta, voisi olettaa, että tämä pystyy muuhunkin kuin komppaamaan kaveria, jonka mielessä jokin asia on syvältä.

Huomio kaikki, joita alkaa tässä kohti kuumottaa: Katsokaa peiliin, mutta älkää menkö itseenne, vaan menkää hetkeksi itsenne ulkopuolelle ja katsokaa itseänne sivusta.

Miettikää, milloin viimeksi päästitte aivonne liian vähällä. Ajatelkaa paremmin.

Kirjoittaja on Etelä-Savon läänintaiteilija ja elokuvaohjaaja Heinävedeltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.