Ajokorttilain uudistus tulee tarpeeseen

Liikennepsykologian asiantuntijat ovat huolissaan ajokorttilain uudistukseen sisältyvästä autokoulujen teoriaopetuksen vähennyksestä. Psykologian tohtori Mika Hatakka arvioi, että juuri teoriatunneilla voidaan käsitellä ajamisen riskejä, kuten päihteitä ja sosiaalisia tekijöitä (SS 6.3.).

Vastaavan huolen liikenneturvallisuudesta ovat aiemmin esittäneet autokouluyrittäjät. Entinen Autokoululiiton puheenjohtaja, kuopiolainen Antero Peiponen arvioi, että pakollisen opetuksen vähentyminen noin puoleen aiem­masta alentaa ajotaitoa. Alan kannattavuus heikkenee, mikä voi Peiposen mukaan karsia yrittäjiä etenkin pienissä kunnissa (SS 28.10.).

Uhkakuvien maalailun lomassa on hyvä pitää mielessä, miksi muutokseen on päädytty. Ajokorttilakiin on kohdistunut viime vuosina kiihkeitä poliittisia tunteita.

Vuonna 2013 liikenneministeri Anu Vehviläisen (kesk.) johdolla valmisteltu ajokorttiuudistus epäonnistui pahemman kerran. Autokoulun kautta hankittu kortti nousi kalleudessa kansainvälisen vertailun kärkeen, ja ajo-opetusluvan hinta lähes kolminkertaistui. Lain myöhempien muokkausten jälkeenkin ajokortti maksaa Suomessa liikaa, etenkin suhteessa siihen, että se on harvaan asutussa maassa käytännön välttämättömyys.

Opetustuntien vähentämisellä haetaan sitä, että ajokortin hinta asettuisi vihdoin kohtuulliselle tasolle. Liikenneturvallisuus on otettu huomioon tiukentamalla ajotutkinto- ja teoriavaatimuksia. Käytännössä kortin saamiseen vaaditaan aiempaa enemmän osaamista, mutta osaamisen hankkimiseen tulee joustoa. Kokonaisuutena uudistus on norminpurkua järkevimmästä päästä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.