Ajokorttilain uudistus tulee tarpeeseen

Liikennepsykologian asiantuntijat ovat huolissaan ajokorttilain uudistukseen sisältyvästä autokoulujen teoriaopetuksen vähennyksestä. Psykologian tohtori Mika Hatakka arvioi, että juuri teoriatunneilla voidaan käsitellä ajamisen riskejä, kuten päihteitä ja sosiaalisia tekijöitä (SS 6.3.).

Vastaavan huolen liikenneturvallisuudesta ovat aiemmin esittäneet autokouluyrittäjät. Entinen Autokoululiiton puheenjohtaja, kuopiolainen Antero Peiponen arvioi, että pakollisen opetuksen vähentyminen noin puoleen aiem­masta alentaa ajotaitoa. Alan kannattavuus heikkenee, mikä voi Peiposen mukaan karsia yrittäjiä etenkin pienissä kunnissa (SS 28.10.).

Uhkakuvien maalailun lomassa on hyvä pitää mielessä, miksi muutokseen on päädytty. Ajokorttilakiin on kohdistunut viime vuosina kiihkeitä poliittisia tunteita.

Vuonna 2013 liikenneministeri Anu Vehviläisen (kesk.) johdolla valmisteltu ajokorttiuudistus epäonnistui pahemman kerran. Autokoulun kautta hankittu kortti nousi kalleudessa kansainvälisen vertailun kärkeen, ja ajo-opetusluvan hinta lähes kolminkertaistui. Lain myöhempien muokkausten jälkeenkin ajokortti maksaa Suomessa liikaa, etenkin suhteessa siihen, että se on harvaan asutussa maassa käytännön välttämättömyys.

Opetustuntien vähentämisellä haetaan sitä, että ajokortin hinta asettuisi vihdoin kohtuulliselle tasolle. Liikenneturvallisuus on otettu huomioon tiukentamalla ajotutkinto- ja teoriavaatimuksia. Käytännössä kortin saamiseen vaaditaan aiempaa enemmän osaamista, mutta osaamisen hankkimiseen tulee joustoa. Kokonaisuutena uudistus on norminpurkua järkevimmästä päästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.