Al-Qaidalta puuttui marttyyri

Y?hdysvaltain presidentti Barack Obama luonnehti maailman etsityimmän terroristin Osama bin Ladenin paikantamista ja surmaamista terrorismin vastaisen taistelun suurimmaksi onnistumiseksi. World Trade Centerin vuosipäivän lähestyessä uutinen bin Ladenin kuolemasta elähdytti amerikkalaisia.

Maailmalle levisi tarkoin mietittyjä valokuvia. Tunnetuin niistä lienee se, jossa presidentti Obama esikuntineen seurasi "reaaliajassa" iskua bin Ladenin piilopaikkaan. Obamalle menestyksekäs operaatio tuli hyvään aikaan, sillä kannatusluvut ovat olleet pitkään laskusuunnassa. Osaman kuolema saattaa auttaa Obaman toiselle presidenttikaudelle.

Vaikka amerikkalaisten Seal-joukkojen murskaavan tehokas täsmäisku sujuikin lähes suunnitellusti, ei operaatio mennyt kokonaisuudessaan ilman virheitä. Suurin osa kompuroinnista liittyy tiedottamiseen.

Sekava kuva tapahtumista sekä ristiriitaisten ja virheellisten tietojen päästäminen julkisuuteen herättävät paljon kysymyksiä. Hankalin niistä lienee se, onko bin Laden kuollut vai ei? Monien mielestä todisteita kuolemasta ei ole riittävästi. Spekulaatioille antaa lisäpontta se, että jokainen voi helposti arvioida, kuinka tärkeä bin Laden olisi CIA:lle elävänä.

Objektiivisesti arvioiden vuosikymmenen kestänyt Osama-jahti on ollut Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatioille epäonnistumisten sarja. Kymmenettuhannet tiedusteluviranomaiset ovat osallistuneet yhden miehen metsästämiseen apunaan lähes pohjattomat taloudelliset resurssit ja huipputeknologia.

Nyt bin Laden on eliminoitu, mutta onko Yhdysvallat saavuttanut tavoitteensa? Onko maailma nyt turvallisempi paikka? Onko al-Qaida saanut kuolettavan iskun?

Vastaus kaikkiin kysymyksiin on kielteinen. Sitä ei muuta se ilo ja helpotus, josta meille välittyy kuvia ja uutisia Yhdysvalloista.

Historiankirjoituksen suurimpia heikkouksia on se, että historian päälinjat kirjoitetaan voittajien ja vallanpitäjien ehdoilla. Länsimainen historiankirjoitus kertoo asiat länsimaisen ihmisen ja johtavien valtioiden näkökulmasta. Islamilaisten maiden historiankirjoittajat puolestaan kirjoittavat ja tulkitsevat tapahtumia erilaisista lähtökohdista käsin.

Yhdysvalloilla on pitkä perinne toimimisesta maailmanpoliisina. Rooliaan Yhdysvallat on toteuttanut vaihtelevalla intensiteetillä ja halukkuudella, mutta yleistäen voidaan sanoa, että Yhdysvaltain poliittiset johtajat ovat aina pitäneet toimintaansa oikeutettuna.

Yhdysvaltain ulkopuolella näitä toimia arvioidaan kriittisemmin. Operaatioiden kohteiksi joutuvat pitävät niitä usein perustellusti laittomina ja imperialistisina. Yhdysvaltain tarkoitus ei ehkä aina olekaan maailmanrauhan turvaaminen, vaan omien etujensa suojeleminen.

Länsimaiden johtajien puheissa ja tiedotusvälineissä bin Laden on terroristijohtaja ja kansainvälisen terrorismin tutkijoiden mukaan hän on kyllä tittelinsä ansainnut. On kuitenkin hyvin tärkeätä muistaa, että islamilaisessa maailmassa bin Ladenia pidetään myös vapaustaistelijana. Ja vihollisen surmaamasta vapaustaistelijasta tulee helposti marttyyri.

Al-Qaidan itsemurhaterroristit ovat tehneet useita menestyksekkäitä iskuja, mutta yksikään heistä ei voisi nousta lähellekään sitä marttyyriyttä, jolle bin Laden kohoaa. Che Guevaran kuvat t-paidoissa ovat edelleen hyvä bisnes, vaikka vallankumousjohtajan ruumis pumpattiin täyteen luoteja Boliviassa vuonna 1967. Bin Ladenin kasvot ovat vähintään yhtä tutut.

Al-Qaidalta on tähän saakka puuttunut mitat täyttävä, karismaattinen ja myyttinen marttyyri. Bin Ladenissa heillä on sellainen. Saattaa olla niin, että bin Ladenin suurin arvo nykyiselle al-Qaidalle on hänen muistonsa.

Operatiivinen johto on jo ajat sitten siirtynyt muiden käsiin, joten Osaman kuolema ei järjestöä lamauta. Siksi esimerkiksi ulkoministeri Alexander Stubbin väite, että maailma on nyt turvallisempi paikka, ei pidä paikkaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.