Alaosastoja Savossakin

Torstaina Helsingin käräjäoikeudessa käynnistynyt laaja oikeudenkäynti useita moottoripyöräjengi Helvetin enkelien jäseniä kohtaan on merkittävä tapaus. Kahdeksalle miehelle luettiin kovat syytteet törkeistä huumausainerikoksista ampuma-aserikoksiin. Poliisin ja syyttäjien mukaan kyse on miljoonaluokan liiketoiminnasta, jonka lonkerot ulottuivat eri puolille Eurooppaa.

Pelkästään takavarikkoon saadun amfetamiinin, kokaiinin ja marihua- nan vähittäismyyntiarvo on noin miljoona euroa. Syyttäjän mukaan toiminta ehti jatkua useita vuosia ja toimintaa pyöritti Helvetin enkelit.

Merkittäväksi oikeudenkäynnin tekee se, että syytteessä on poliisin arvion mukaan vaikutusvaltaisin ja suurin rikollinen moottoripyöräjengi Suomessa. Tuomioistuinkäsittelyn aikana tullee esille yllättäviäkin piirteitä siitä, kuinka epäiltyä laajaa huumebisnestä pyöritettiin.

Suomessa toimii kolme vaikutusvaltaista moottoripyöräjengiä. Helvetin enkelien lisäksi MC Bandidos ja MC Cannonball muodostavat rikollisen ytimen. Jengien välillä vallitsee nykyisin rauha, ja osa suomalaisista järjestäytyneen rikollisuuden ryhmistä on yhdistynyt United Brotherhood-rikollisjärjestöksi.

Moottoripyöräjengeillä on kannattajakerhoja maakunnissa. Esimerkiksi Kuopiossa, Jyväskylässä ja Varkaudessa vaikuttaa jengien alaosastoja. Järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa johtaa Suomessa keskusrikospoliisi.

Helsingin käräjäoikeudessa on pääsyytetyille odotettavissa kovat tuomiot. Rikollisjärjestöjen toiminnan katkaiseminen on vaikeaa, sillä toimintaa johdetaan usein vankilan muurien sisältä. Torjunta onnistuu parhaiten viranomaisten kansainvälisellä yhteistyöllä sekä antamalla rikostutkijoille riittävät resurssit ja toimintavaltuudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.