Alasajo vai ylösajo?

Yleinen elintaso on noussut viime vuosikymmeninä myös niillä alueilla, jotka eivät sijaitse aivan kehityksen valtavirtojen varrella saati niitten päässä. Suhteellisesti erot alueitten välillä ovat kuitenkin kasvaneet. Kuntakentän uusjako merkitsee tämän kehityssuunnan jatkumista. Valtavirtojen syrjässä asuvat joutuvat kuitenkin pakostakin kysymään, eikö tälle yleisen elämänmenon jatkuvalle alasajolle ole vaihtoehtoja?

Vaihtoehtoja on, jos niin halutaan. Alasajon sijasta voidaan harjoittaa poliittista ja taloudellista ylösajoa, jonka hedelmistä saavat nauttia kaikki synnyinseudustaan tai asuinpaikastaan riippumatta.

Miksi esimerkiksi tulevissa suurkunnissa toiminnot pitäisi keskittää yhteen, jo ennestään vahvaan keskuskuntaan? Mikä estää sijoittamasta yhteisiä palveluita eri puolille uutta suuraluetta, jotta reunoille jääneetkin voisivat hoitaa edes joitain asioitaan kotoaan käsin? Tämän oikeudenmukaisen periaatteen hyväksyminen edistäisi todennäköisesti myös kuntauudistuksen toteutumista siinä laajuudessa kuin nyt valtaa pitävät puolueet haluavat.

Jos Pohjois-Savoon jäisi vain kolme kuntaa, sekä Kuopion, Iisalmen että Varkauden sisälle jäisi keskuskaupunkien lisäksi perusteiltaan hyvinkin vankkoja kaupunkeja tai maalaiskuntia. Maakunnallisesti ei olisi mitään mieltä lähteä supistamaan niiden kehitystä keskuskaupungin hyväksi.

Yhteiskunnalla on periaatteessa keinoja myös reuna-alueiden talouden ja väestön ylösajoon. Veroporkkanoin ja yritystuin on saatu ennenkin pikku kuntien elinkeinoihin kohennusta aivan muutamassa vuodessa.

Ja mihin on unohtunut väestöpolitiikka? Nyt poliitikot olettavat, että Suomi vanhenee käsiin, vaikka lähtökohtien pitäisi olla aivan toiset: turvata, että Suomi säilyy asuttuna, elinvoimaisena ja väestörakenteeltaan terveenä myös hamaan tulevaisuuteen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.