Alasajo vai ylösajo?

Yleinen elintaso on noussut viime vuosikymmeninä myös niillä alueilla, jotka eivät sijaitse aivan kehityksen valtavirtojen varrella saati niitten päässä. Suhteellisesti erot alueitten välillä ovat kuitenkin kasvaneet. Kuntakentän uusjako merkitsee tämän kehityssuunnan jatkumista. Valtavirtojen syrjässä asuvat joutuvat kuitenkin pakostakin kysymään, eikö tälle yleisen elämänmenon jatkuvalle alasajolle ole vaihtoehtoja?

Vaihtoehtoja on, jos niin halutaan. Alasajon sijasta voidaan harjoittaa poliittista ja taloudellista ylösajoa, jonka hedelmistä saavat nauttia kaikki synnyinseudustaan tai asuinpaikastaan riippumatta.

Miksi esimerkiksi tulevissa suurkunnissa toiminnot pitäisi keskittää yhteen, jo ennestään vahvaan keskuskuntaan? Mikä estää sijoittamasta yhteisiä palveluita eri puolille uutta suuraluetta, jotta reunoille jääneetkin voisivat hoitaa edes joitain asioitaan kotoaan käsin? Tämän oikeudenmukaisen periaatteen hyväksyminen edistäisi todennäköisesti myös kuntauudistuksen toteutumista siinä laajuudessa kuin nyt valtaa pitävät puolueet haluavat.

Jos Pohjois-Savoon jäisi vain kolme kuntaa, sekä Kuopion, Iisalmen että Varkauden sisälle jäisi keskuskaupunkien lisäksi perusteiltaan hyvinkin vankkoja kaupunkeja tai maalaiskuntia. Maakunnallisesti ei olisi mitään mieltä lähteä supistamaan niiden kehitystä keskuskaupungin hyväksi.

Yhteiskunnalla on periaatteessa keinoja myös reuna-alueiden talouden ja väestön ylösajoon. Veroporkkanoin ja yritystuin on saatu ennenkin pikku kuntien elinkeinoihin kohennusta aivan muutamassa vuodessa.

Ja mihin on unohtunut väestöpolitiikka? Nyt poliitikot olettavat, että Suomi vanhenee käsiin, vaikka lähtökohtien pitäisi olla aivan toiset: turvata, että Suomi säilyy asuttuna, elinvoimaisena ja väestörakenteeltaan terveenä myös hamaan tulevaisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.