Alasajo vaihtui ylösajoksi

Hampaan lähtö Kuopion yliopistosta 1990-luvulla aiheutti pahan kivistyksen, josta kaikki eivät ole vieläkään toipuneet.

Uusi hammassärky iski viime perjantaina, kun opetusministeriö antoi Itä-Suomen tulevalle yliopiston kauppatieteille tutkinnonanto-oikeuden, mutta lykkäsi päätöksen hammaslääketieteen uudelleen aloittamisesta Kuopiossa parin vuoden päähän.

Erityisen pahasti ministeriön ratkaisu tuntuu sattuneen Pohjois-Savon muutamien poliittisten edusmiesten hampaaseen. Kuopion yliopistolla oli viime vaiheessa kaksi vaihtoehtoa: joko kauppatieteet tai hammas.

Tässä tilanteessa yliopiston johto valitsi kauppatieteet ja pitää ratkaisua todellisena sijoituksena tulevaisuuteen. Myös Joensuun yliopistossa on oltu erinomaisen iloisia ministeriön linjaukseen.

Hammassärky ei ole mukavaa, jokainen meistä sen tietää. Sen vuoksi poliitikkojenkin on helppo ottaa kantaa hampaan puolesta, koska he tuntevat ajavansa kerrankin tavallisten pienten ihmisten asiaa.

Kuopion ja ja koko Itä-Suomen yliopiston näkökulmasta asiat näyttäytyvät kuitenkin toisin. Jos opetusministeriön päätös olisi mennyt toisin päin, Kuopion yliopistoon ei olisi palautettu hammaslääketieteellistä tiedekuntaa, vaan saatu tietty määrä alan koulutusta yhteistyössä muiden yliopistojen, tässä tapauksessa lähinnä Oulun kanssa.

Sen sijaan olisi kyllä menetetty taas yksi tiedekunta, jos kauppatieteet olisi jätetty edelleen ilman omaa tutkinnonanto-oikeutta.

Kuopion yliopiston hallitus kokoontuu huomenna keskiviikkona. Jos kauppatieteelle ei olisi tullut tutkinnonanto-oikeutta, hallituksessa olisi ryhdytty keskustelemaan, miten nykyistä opetusta ryhdytään ajamaan alas.

Kyse ei ole ihan pienestä asiasta: Kuopiossa ja Joensuussa on yhteensä kahdeksisen sataa opiskelijaa. Hammaspuolella puhutaan ensivaiheessa taas muutamista kymmenistä.

Nyt tuolta kauppatieteitten alasajolta vältytään, ja sen sijaan päästään rakentamaan innolla uutta yhteistä tiedekuntaa. Sieltä valmistuvat yrityselämän ammattilaiset ovat todellisia Itä-Suomen tulevaisuudentekijöitä - niitä, joita maakunnat ovat hinkuneet vuosikymmenestä toiseen.

Kun elinkeinot elpyvät, riittää rahaa paremmin myös hampaitten hoidattamiseen. Eikähän Kuopio ole kadottanut vielä lopullisesti hammastaan.

Uuden hampaan esiintulo ottaa nyt vain hieman lisäaikaa. Parin vuoden lykkäys ei merkitse vielä sitä, että Itä-Suomessa ei olisi kohta enää yhtään hammaslääkäriä.

Valtiolla on vastuu koko valtakunnan terveydenhuollosta, ja on mahdotonta ajatella tilannetta, että itäsuomalaisten hampaat jätettäisiin hoitamatta. Kärsivällisyyttä hyvät ihmiset, kärsivällisyyttä...

Itä-Suomen yliopisto on yhdistyessään yksi maan suurista. Se ei ole kuitenkaan siinä asemassa, että voisi kaivaa pullasta vain rusinoita - niin lystiä kuin se olisikin.

Edellisellä vuosikymmenellä Kuopion yliopisto joutui valitsemaan hammaslääketieteellisen tiedekunnan ja bioteknologian väliltä. Vaikka hammasta jomotti, niin jälkikäteen katsottuna päätös oli kaukonäköinen.

Kuopion yliopiston yhteyteen on kehittynyt yksi maan vahvimmista bioteknologian keskuksista. Sen tutkimukset ovat synnyttäneet kukoistavaa yritystoimintaa, josta savolaiset voivat olla aidosti ylpeitä. Ilman bioteknologiaa Savilahden rantamat näyttäisivät huomattavasti autioimmilta kuin mitä ne ovat nyt tänään eri "teknioiden" myötä.

Maakuntayliopistoja on sanottu maakuntiensa "vetureiksi". Ei riitä, että ne antavat pätevää perusopetusta, vaan niitten on kyettävä näkemään ne suunnat, joihin maailma on matkalla. Tarvitaan sorvinpyörittäjiä, mutta myös niitä, jotka miettivät, miten sorveista saataisiin entistä parempia.

Kauppatieteilijät ovat näitä uusien sorvien keksijöitä. Maakunnan kansanedustajien ei pitäisi masentua, vaan käydä riuskasti seuraavien haasteitten kimppuun. Kuka huolehtii, että Kallansiltojen uusiminen on päällimmäisten joukossa valtion tulevassa tieohjelmassa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.