Alkio, Soini ja Eurooppa

Tunne vastustajasi. Se on hyvä periaate niin urheilussa kuin politiikassakin, ja sen vuoksi ei ole mitään ihmettelemistä siinä, että tämän hetken johtava savolainen demaripoliitikko siteeraa vaivattomasti puolueensa arkkivihollisen keskustan aatteellista profeettaa Santeri Alkiota.

Savonlinnalaisen Jouni Backmanin Kutsuvieras-kolumni viime sunnuntain Savon Sanomissa sisälsi todennäköisesti runsaasti uutta tietoa myös keskustan omalle kentälle puolueen perustajan varsin myönteisistä Eurooppa-näkemyksistä.

Keskustan sisällä Alkion perintöä on vaalinut julkisuudessa erityisesti puolueen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, mutta syystä tai toisesta hän ei ole tuonut esille Alkion ajatusta Euroopan yhdysvalloista. Päinvastoin hän on ottanut puolueessa johtavan eurokriitikon paikan ja saanut arvostelevilla puheillaan kieltämättä myös kannatusta.

Mutta onko SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja oikeassa kirjoittaessaan olevan ”mielenkiintoista, että Suomen oppositiopuolueina Eurooppa-politiikkaa kommentoi nyt kaksi alkiolaista puoluetta”?

Ei ole, sillä alkiolaisia puolueita Suomessa on tällä erää vain yksi, keskusta. Muistakaa köyhän asiaa -puheista huolimatta perussuomalaisuuden juuret eivät ole Santeri Alkion vahvasti maalaisliittolaisessa testamentissa, vaan ennen muuta kaupunkilaisväestön tyytymättömyydestä, mitä puheenjohtaja Timo Soini hyödyntää taitavasti ja jopa ruokkii taitavalla sanankäytöllään.

Perussuomalaisuuden juuret ovat enää vain muodollisesti 1950-luvun lopulla versoneessa ”vennamolaisuudessa”.

Veikko Vennamon vuonna 1958 perustama Suomen pientalonpoikien puolue oli vielä lähtökohdiltaan alkiolainen, koska sekä puolueen perustaja että kannattajakunnan pääosa olivat maasta elantonsa saavia aiempia maalaisliittolaisia.

Multa tuoksui myös vielä siinä vaiheessa, kun Vennamo vaihtoi liikkeensä nimeksi Suomen maaseudun puolueen. Sen sijaan 1980-luvun puolivälissä, jolloin SMP eli edellistä kukoistuskauttaan Pekka Vennamon ja Urpo Leppäsen isännyydessä, maaseutu oli jo tyhjentynyt niin, että kannattajain pääjoukko piti hankkia kaupunkilaisista.

Pelkän viljelijäväestön varaan ei ole voinut tukeutua vuosikymmeniin enää edes keskusta. Vaikka kaikki maatalouden harjoittajat äänestäisivät yhtä ja samaa puoluetta, kannatus jäisi alle neljän prosentin – jonnekin RKP:n ja kristillisdemokraattien välille.

Keskustassa on vielä paljon väkeä, joka on imenyt alkiolaisuutensa puolueen tupailloissa.

Monelle tämän päivän perussuomalaiselle nämä legendaariset tupaillat taitavat olla käymätön paikka ja ovatkin. Vennamolaisesta soinilaiseksi muuttuneen puolueen äänestäjien luontaisempia kokoontumispaikkoja ovat maalaispirttien sijasta kaupunkipaikkojen lähiöpubit.

Soinilaisten joukoissa seisoo kyllä edelleen myös joukko entisiä maaseudun keskustalaisia. Viime eduskuntavaalien ”jytky” ei olisi ollut kuitenkaan mahdollinen ilman aiempien sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliittolaisten ääniä. Äänestäjäkuntansa taustan perusteella perussuomalaiset eivät ole alkiolainen puolue, vaan työväenpuolue – ja paljon luontevammin kuin kokoomus, joka vain julistaa olevansa työväenpuolue.

Mitä tulee sitten SDP:n Eurooppa-politiikkaan, niin viime aikojen toimien perusteella voi sanoa, että siinä on nyt kaksi siipeä: toinen soinilainen ja toinen alkiolainen. Aluksi vastustetaan pakettiratkaisuja perussuomalaiseen tapaan ja loppukokouksissa äänestetään viisaasti Santeri Alkion yleiseurooppalaisessa hengessä.

Ja kun loppu on hyvin, niin kaikki on hyvin – alkuärhentelyistä huolimatta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.