Alkoholijuomien markkinat uuteen asentoon

Nelosoluen sekä vahvojen siiderien ja long drink -juomien myynnin vapauttaminen on johtanut alkuvuodesta odotettuihin seurauksiin. Lonkeroiden myynti romahti Alkoissa tammikuussa lähes 40 prosenttia vuoden takaisesta. Oluiden menekki tippui tilastossa yli neljänneksen.

Vastaavasti kaupassa asioivat ovat innostuneet lonkerosta, kun olympialaisiin 1952 kehitettyä klassikkojuomaa saa alkuperäisessä vahvuudessa. S-ryhmästä kerrottiin, että lonkeroiden suosio lähes kaksinkertaistui tammikuussa. Vahvojen juomien myynti on tullut tuoteryhmässä vanhojen mietojen tuotteiden päälle (Helsingin Sanomat 9.2.).

Monopolin purkamista seuraava hintakilpailu lisännee kulutusta ainakin hetkellisesti. Laajempi markkina myös ravistelee panimoiden voimasuhteita. Esimerkiksi iisalmelaisen Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilä kertoo, että myynnin kasvu enemmän kuin kompensoi Alkon notkahdusta (Yle 12.2.).

Oluissa kaivattua pienpanimotuotteiden laajaa valikoimaa joudutaan odottamaan kevääseen, sillä tuotekehittelyyn ei jäänyt lakimuutoksen jälkeen juuri aikaa.

Alkoholilain uudistuksen kokonaisvaikutuksia voidaan arvioida vasta vuoden lopussa, kun käytössä ovat kootut myyntitilastot puhtaassa alkoholissa laskettuna. Seurauksia on jo nyt moneen suuntaan. Väkevien ja viinien myynti laski hieman tammikuussa, mikä viittaa Alkoissa asioinnin vähenemiseen.

Alkoholiveron nosto hillinnee kokonaiskulutusta jonkin verran. Toisaalta parantunut kauppatarjonta voi ehkäistä määrätuotteiden matkustajatuontia, mikä osaltaan lieventäisi pelättyjä haittavaikutuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmastopolitiikka voi muuttua pakon edessä

Ja nyt jotain aivan muuta

Läheisten vihollisten sietämisestä

Kriisistä kestävyyskoe demokratioille

Hyvä aika lopettaa tupakointi

Koronarajoituksia monella tyylillä – covidiootti ei kielloista piittaa

Kalenteri tyhjenee kesätapahtumista

Koronakriisin sankareiden joukkoon pitää lisätä Yle

Vanhat turvauhat ovat katveessakin olemassa

Entä jos etäpalaverin keskelle ilmestyy appelsiinimehuhärdelli?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.