Alkoholin kulutus voi vähentyä tai sitten ei

Alkoholipolitiikan tulee perustua muiden politiikan alueiden tavoin parhaaseen tutkimustietoon. Kysymys kuuluukin, kenen tutkimusta uskotaan eniten.

Päivittäistavarakauppa antoi oman lisänsä alkoholilaista käytävään keskusteluun Taloustutkimuksella teettämällään kyselytutkimuksella. Sen mukaan absoluuttinen kokonaiskulutus jopa laskisi, jos enintään 5,5-prosenttisten juomien kauppamyynti sallittaisiin ja veroa samaan aikaan korotettaisiin.

Kuinka ollakaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei vakuuttunut tutkimuksesta. Sieltä huomautettiin, että kyselyt ovat kyselyitä, ja todellinen kulutus eri asia. THL viittaa jälleen aiempiin tilastoihin, joiden mukaan saatavuuden helpottaminen lisää aina käyttöä.

Päivittäiskaupalla on ilmeinen taloudellinen intressi vapauttaa vahvat oluet. Toisaalta myös Alkoon sidoksissa olevia monopolin puolustajia, kuten hallintoneuvoston kansanedustajia, voi pitää jääveinä asiassa. THL:n ajamalla saatavuuden rajoittamisella on niin ikään omat rajansa. Sääntelyn johdonmukaisesta lisäämisestä seuraisi ongelmia muun muassa työllisyydessä ja ostotottumuksissa. Epäilyttävältä voi kuulostaa myös suomalaisten arviointi keskieurooppalaisia pysyvästi heikommaksi ainekseksi alkoholin houkutusten suhteen.

Varsin monisyisessä kokonaisuudessa lienee parasta, että kauppamyynnin prosenttirajasta äänestetään eduskunnassa omantunnon mukaan, kunhan alkoholilakia muutoin saadaan ajanmukaistettua. Todennäköisesti lopputuloksena on Alkon ja kaupan suhteiden pitäminen nykyisellään. Se minimoi uudet riskit mutta säilyttänee suomalaisen juomakulttuurin varjopuoletkin ennallaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.