Alkoholiverotus vaatii tarkkaa tasapainoilua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen tilastoraportin mukana alkoholin matkustajatuonti on vähentynyt litroissa mutta kasvanut sataprosenttisena alkoholina laskettuna. Toisin sanoen Suomeen tuodaan yhä vahvempia juomia. THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson arvioi syyksi sen, että väkevissä on suurin hintaero Suomen ja suosituimman tuontimaan Viron välillä.

Karlsson esittää STT:lle yllättävän lausunnon Viron suunnitteleman alkoholiveron alennuksen seurauksista. Hänen mukaansa on todella vaikeaa arvioida etukäteen, miten 25 prosentin veronalennus Virossa vaikuttaisi matkustajatuontiin. Arvioinnin vaikeus taas johtuu siitä, ettei tiedetä, miten veronalennukset jakautuvat eri juomaryhmien kesken.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaan on kirjattu alkoholiveron korotus 50 miljoonalla eurolla, mutta vaikutuksia matkustajatuontiin aiotaan seurata.

Sekä Suomen hallitus että THL ikään kuin tekeytyvät tietämättömiksi verotuksen vaikutuksista. Aiempien kokemusten perusteella tiedetään hyvin, että viinaralli käy sitä kiivaammin, mitä suurempi on hintaero kahta puolta Suomenlahtea.

Mitä todennäköisimmin veronalennus Virossa ja samanaikainen veronkorotus Suomessa kiihdyttävät tuontia yhdessä. Hallituksen on syytä tarkkailla kehitystä jo ennen ohjelman mukaisia veronkorotuksia, jos Viro toteuttaa oman aikeensa jo heinäkuussa. Alkoholivero voi tuntua helpolta tulonlähteeltä, jolla vieläpä edistetään kansanterveyttä, mutta kokonaisuus vaatii harkintaa. Tunnettua on, että kun tuonti kasvaa, verotuotot siirtyvät pois Suomesta mutta alkoholihaitat pysyvät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Somen oppiaika

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.