Aloite tuli Putinilta

Suomessa on odotettu jännityksellä, milloin Wikileaks-sivuston haltuunsa saamista amerikkalaisista asiakirjoista löytyisi Suomen koskevia mainintoja tai suorastaan "paljastuksia".

Venäläisen Russkij reporter -viikkolehden avulla on saatu nyt ensimmäinen kunnon metakka pystyyn. Wikileaks -asiakirjoihin tukeutuen lehti on kertonut presidentti Tarja Halosen keskustelleen Karjalan kysymyksestä presidentti Vladimir Putinin kanssa vuonna 2004 ja että silloisen eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen, presidentin kansliapäällikön Jarmo Viinasen ja ulkoministeriön Venäjä-osaston päällikön Olli Perheentuvan välityksellä keskustelujen sisältö välittyi myös amerikkalaisille.

Suomessa on tietty joukko, joka vaatii itsepintaisesti sodissa menetettyjen Karjalan osien palautusta. Wikileaks-uutisessa huomio kiinnittyy kahteen seikkaan. Ensinnäkin: Karjalan asian otti esille Venäjän presidentti, ei Tarja Halonen. Suuri uutinen olisi tänään, jos aloite keskusteluun olisi tullut Suomen presidentiltä. Urho Kekkosen aikaan Karjala oli esillä etenkin hänen kautensa alussa. Boris Jeltsinin presidenttikaudella 1990-luvulla Suomella olisi ollut vielä ehkä mahdollisuus puhua vakavasti palautuksen mahdollisuudesta. Mauno Koivisto ei ollut siihen järin innokas.

Toisekseen: Putin sanoi, että Venäjä ei keskustele palautuksesta. Tätä tietoa tuskin voi sanoa uutiseksi, niin monta kertaa se on toistettu idän suunnasta.

USA:n Helsingin-suurlähetystön kakkosmies Robert Weisberg on Wikileaks-asiakirjojen mukaan raportoinut Putinin ja Halosen tapaamisesta eteenpäin Helsingissä käymiensä keskustelujen pohjalta. Tietojen hankkiminen taustakeskustelujen avulla on diplomaattien normaalia leipätyötä, ja sellaisena siihen pitäisi suhtautua myös julkisuudessa.

Russkij reporter-lehden ensimmäisten Suomi-uutisten pohjalta ei ole vielä syytä pystyttää ristinpuuta kenellekään. Tilanne muuttuu toiseksi vasta sen jälkeen, jos Washingtonista löytyy asiakirjoja, jotka sisältävät todella uutta Suomen ja USA:n suhteesta 2000-luvun ensivuosina.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.