Aloite tuli Putinilta

Suomessa on odotettu jännityksellä, milloin Wikileaks-sivuston haltuunsa saamista amerikkalaisista asiakirjoista löytyisi Suomen koskevia mainintoja tai suorastaan "paljastuksia".

Venäläisen Russkij reporter -viikkolehden avulla on saatu nyt ensimmäinen kunnon metakka pystyyn. Wikileaks -asiakirjoihin tukeutuen lehti on kertonut presidentti Tarja Halosen keskustelleen Karjalan kysymyksestä presidentti Vladimir Putinin kanssa vuonna 2004 ja että silloisen eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen, presidentin kansliapäällikön Jarmo Viinasen ja ulkoministeriön Venäjä-osaston päällikön Olli Perheentuvan välityksellä keskustelujen sisältö välittyi myös amerikkalaisille.

Suomessa on tietty joukko, joka vaatii itsepintaisesti sodissa menetettyjen Karjalan osien palautusta. Wikileaks-uutisessa huomio kiinnittyy kahteen seikkaan. Ensinnäkin: Karjalan asian otti esille Venäjän presidentti, ei Tarja Halonen. Suuri uutinen olisi tänään, jos aloite keskusteluun olisi tullut Suomen presidentiltä. Urho Kekkosen aikaan Karjala oli esillä etenkin hänen kautensa alussa. Boris Jeltsinin presidenttikaudella 1990-luvulla Suomella olisi ollut vielä ehkä mahdollisuus puhua vakavasti palautuksen mahdollisuudesta. Mauno Koivisto ei ollut siihen järin innokas.

Toisekseen: Putin sanoi, että Venäjä ei keskustele palautuksesta. Tätä tietoa tuskin voi sanoa uutiseksi, niin monta kertaa se on toistettu idän suunnasta.

USA:n Helsingin-suurlähetystön kakkosmies Robert Weisberg on Wikileaks-asiakirjojen mukaan raportoinut Putinin ja Halosen tapaamisesta eteenpäin Helsingissä käymiensä keskustelujen pohjalta. Tietojen hankkiminen taustakeskustelujen avulla on diplomaattien normaalia leipätyötä, ja sellaisena siihen pitäisi suhtautua myös julkisuudessa.

Russkij reporter-lehden ensimmäisten Suomi-uutisten pohjalta ei ole vielä syytä pystyttää ristinpuuta kenellekään. Tilanne muuttuu toiseksi vasta sen jälkeen, jos Washingtonista löytyy asiakirjoja, jotka sisältävät todella uutta Suomen ja USA:n suhteesta 2000-luvun ensivuosina.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Hankkeet vivuttavat kehitystä

Kriisinhallintakeskuksen siirto paljasti politiikan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.