Alueellisen konfliktin uhkaa kasvaa koko ajan

Syyriasta ammuttiin jälleen viikonvaihteessa kranaatteja pohjoisen naapurimaan Turkin alueelle. Kenenkään ei kerrottu tällä kertaa kuolleen tai loukkaantuneen tulituksessa. Toisin oli keskiviikkona, jolloin Syyriasta ammutut kranaatit surmasivat viisi ihmistä Turkissa.

Jännitys Syyrian ja Turkin välillä on lisääntynyt huomattavasti. Mistään uudesta asiasta ei toki ole kysymys. Maat ovat vuosikausia kinanneet muun muassa vedestä ja sen käyttämisestä.

Syyrian käytännössä sisällissodaksi eskaloituneet levottomuudet ovat kuitenkin lisänneet maiden välistä jännitystä. Kesällä Syyria ampui alas turkkilaisen sotilaskoneen. Turkki ei vielä vastannut sotilaallisesti, mutta nyt parlamentti on valtuuttanut armeijan vastatoimiin.

Jännityksen lisääntyminen on havahduttanut myös kansainvälisen yhteisön. YK:n turvallisuusneuvosto onnistui hyväksymään lausuman, joka tuomitsi Syyrian kranaatti-iskun kansainvälisen lain vastaiseksi. Lausumaa jouduttiin kuitenkin vesittämään, jotta myös Kiina ja Venäjä saatiin sen taakse.

Lausuman teho on jo punnittu köykäiseksi, koska Syyria on jatkanut iskuja Turkin alueelle. Presidentti Bashar al-Assad tietää, että ainakaan toistaiseksi Kiina ja Venäjä eivät suostu hyväksyttyä lausumaa voimallisempaan väliintuloon. YK on tällä hetkellä hampaaton.

Al-Assadin hallinto voi rauhassa jatkaa aggressioitaan myös sen vuoksi, että EU:n ja Yhdysvaltojen huomio on muualla. EU yrittää selviytyä talouskriisistään ja Yhdysvalloissa kansakunta keskittyy vajaan kuukauden päästä järjestettäviin presidentinvaaleihin. Syyria ei ole sen paremmin EU:n kuin Yhdysvaltojenkaan agendalla ylimpänä.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että levottomuudet ja sotatoimet Syyriassa ja sen raja-alueilla jatkuvat. Syyrian sisällissodassa on kuollut jo noin 20000 ihmistä. Noin neljännesmiljoona syyrialaista on paennut maasta, suurin osa Jordaniaan, Libanoniin ja Turkkiin. Humanitaarista apua tarvitsisivat miljoonat syyrialaiset.

Samaan aikaan pelko levottomuuksien leimahtamisesta alueelliseksi konfliktiksi kasvaa koko ajan. Turkin parlamentin antama lupa sotilaallisiin vastatoimiin Syyriaa vastaan on käytännössä sodanjulistus, vaikka Turkki puhuukin vain pelotteesta.

Iran jatkaa avoimesti al-Assadin ja tämän hallinnon tukemista. Iranista virtaa Syyriaan niin rahaa kuin aseitakin. Israel puolestaan on varautunut levottomuuksiin Golanilla, jonne on lähetetty tuhansia sotilaita.

Kapinallisetkin saavat materiaalista tukea Syyrian ulkopuolelta. Tukea tulee muun muassa Turkilta ja Saudi-Arabialta, mutta myös Yhdysvalloilta ja Britannialta. Tilannetta hankaloittaa se, että kapinallisten joukossa on myös ääri-islamististen järjestöjen tukemia taistelijoita. Heidän lukumääräänsä on vaikea arvioida.

Ongelmista huolimatta kansainvälisen yhteisön aika toimia on nyt. Jos tilanne eskaloituu alueelliseksi konfliktiksi, sen rauhoittaminen on paljon hankalampaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.