Ammattiin opiskelevat uudistavat tiedekampusta

Ennestäänkin vaikuttava tiede- ja yrityspuisto Kuopion Savilahden rannalla Itä-Suomen yliopiston kampuksen ympärillä on ensi vuosikymmenellä lähes tuplasti ehompi. Kaupungin lähivuosien ykköshanke tähtää alueen toimijoiden eli asukkaiden, työntekijöiden ja opiskelijoiden määrän kasvattamiseen 20 000 ihmisestä 36 000:een.

Savilahden muodonmuutoksen etujoukkona toimivat Savonia-ammattikorkeakoulun ja Savon ammatti- ja aikuisopiston (Sakky) yhteensä 6 000 opiskelijaa, joiden uuden kampuksen on määrä aloittaa vuosina 2020–2022. Oppilaitokset ostavat yhdessä yliopiston ja Technopoliksen kyljestä Tutkimuskeskus Neulasen tontin ja kiinteistön, jota rakennetaan osittain uusiksi (SS 11.4.).

Savilahdella toteutetaan valtakunnallista koulutusstrategiaa, joka kehottaa tiivistämään korkeakoulujen ja oppilaitosten yhteistyötä. Ammattikoulun, vanhan opistoasteen ja yliopiston yhteiskampus on Suomessa ainutlaatuinen ja rohkean ennakkoluuloton hanke.

Muun muassa Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén on pitkään ajanut kampusta, jossa yliopisto ja ammattikorkeakoulu toimisivat rinta rinnan yhtenä erottamattomana korkeakoulualueena. Koulutuskuntayhtymän mukanaolon arvioidaan lisäävän kustannustehokkuutta entisestään. Vidgrén on jo ehdottanut Savilahti-kampuksen nimeämistä ”Kuopio neljäksi”, jossa kolmea koulutusastetta täydentävät yritykset (Maanantaivieras 17.10.2016).

Yhteiskampus tähtää synergiahyötyihin muun muassa tilakustannuksissa sekä kirjasto- ja it-palvelujen yhteiskäytössä. Säästöjen lisäksi tavoitellaan ideoiden ja tiedon liikkumista koulutusasteiden välillä, mikä voi johtaa yllättäviinkin innovaatioihin.

Yrityksille alueesta tulee täyden palvelun varanto, josta löytyy osaajia joka lähtöön käytännöstä teoriaan ja kaikkeen siltä väliltä. Opiskelijoille entistä joustavammat opintopolut konkretisoituvat, kun ammattikoulusta voi jatkaa ammattikorkeakouluun ja sieltä tarvittaessa akateemisiin opintoihin periaatteessa samalla alueella. Yhteensä 15 000 opiskelijan jättikeskittymä synnyttää aivan uudenlaista ajatustenvaihtoa eri ammatteihin oppivien kesken.

Savonialle ja Sakkylle vanhojen arvotonttien myynti mahdollistaa muuton. Kaupunkikuvassa hanke on osa ketjureaktiota, jossa oppilaitosten entiset tilat täyttyvät ja korvautuvat uudella. 2020-luvulla Kuopio uudistuu ripeästi monella suunnalla. Sakkyn lopullinen lähtö Presidentinkadulta liittyy Mölymäen kokonaismuutokseen, jossa jalkapallostadionin ympärille nousee asuntoja 3 000 ihmiselle vuosina 2018–2028 (SS 7.4.).

Kevään tuloa säestävät jo vanhojen opistorakennusten katoamisen äänet. Entistä terveydenhoito-oppilaitosta puretaan parasta aikaa Valkeisenlammen rannalla, samoin Muotoiluakatemian rakennuskompleksia Piispanpuiston vieressä. Molempien paikalle nousee lähivuosina asuintaloja parhaille paikoille ydinkeskustan välittömään läheisyyteen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.