Ani harva haluaa jäädä elämän päätteeksi yksin

Kirkkohallituksen uusi tilasto viime vuonna järjestettyjen tilaisuuksien osallistujamääristä kertoo pysäyttävää tietoa yksinäisyydestä. Viime vuonna yli 200 suomalaisen hautajaisiin ei saapunut yhtään vierasta (Uutissuomalainen 8.3.). Haastateltujen pappien ja tutkijoiden mukaan yksinäiset hautajaiset on aikamme ilmiö.

Viime vuonna kuoli noin 44 000 evankelis-luterilaista, johon nähden yksin haudattavia on sentään vähän. Jokainen tapaus tuntuu silti lohduttomalta. Kuoltuaan ihminen jatkaa olemassaoloaan tässä maailmassa läheistensä muistoissa. Ihminen, jonka kuolemaa kukaan ei huomaa, tuntuu katoavan kauhealla tavalla tyhjyyteen.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen arvioi, että moni yksin haudattavista on todennäköisesti ollut syrjäytynyt. Kaikissa tapauksissa näin ei välttämättä onneksi ole. Päivittäisiä tuttuja on voinut olla paljonkin, vaikka ei ketään niin läheistä, että olisi saanut tiedon hautajaisista tai kokenut voivansa niihin osallistua.

Taustalla on myös vapaaehtoista ihmissuhteista vetäytymistä. Tietoisen sinkkuuden yleistyessä yksinäisten vainajien määrän voi odottaa kasvavan. Itsekseen elämisen kääntöpuoleen saattaa havahtua vasta sitten, kun ystävät ja kaverit ovat viereltä kuolleet.

Puijon seurakunnan kirkkoherra Jaana Marjanen toteaa hyvin, että ihmisen arvoa ei mitata saattojoukon koolla. Voihan olla, että hautajaisissa on läsnä suuri joukko, joista monikaan ei ole juuri muistanut vainajaa tämän eläessä. Tärkeää olisi, ettei kukaan joutuisi lähtemään viimeiselle matkalle yksin, mutta vielä tärkeämpää, ettei jäisi yksin elämässä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.