Ani harva haluaa jäädä elämän päätteeksi yksin

Kirkkohallituksen uusi tilasto viime vuonna järjestettyjen tilaisuuksien osallistujamääristä kertoo pysäyttävää tietoa yksinäisyydestä. Viime vuonna yli 200 suomalaisen hautajaisiin ei saapunut yhtään vierasta (Uutissuomalainen 8.3.). Haastateltujen pappien ja tutkijoiden mukaan yksinäiset hautajaiset on aikamme ilmiö.

Viime vuonna kuoli noin 44 000 evankelis-luterilaista, johon nähden yksin haudattavia on sentään vähän. Jokainen tapaus tuntuu silti lohduttomalta. Kuoltuaan ihminen jatkaa olemassaoloaan tässä maailmassa läheistensä muistoissa. Ihminen, jonka kuolemaa kukaan ei huomaa, tuntuu katoavan kauhealla tavalla tyhjyyteen.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen arvioi, että moni yksin haudattavista on todennäköisesti ollut syrjäytynyt. Kaikissa tapauksissa näin ei välttämättä onneksi ole. Päivittäisiä tuttuja on voinut olla paljonkin, vaikka ei ketään niin läheistä, että olisi saanut tiedon hautajaisista tai kokenut voivansa niihin osallistua.

Taustalla on myös vapaaehtoista ihmissuhteista vetäytymistä. Tietoisen sinkkuuden yleistyessä yksinäisten vainajien määrän voi odottaa kasvavan. Itsekseen elämisen kääntöpuoleen saattaa havahtua vasta sitten, kun ystävät ja kaverit ovat viereltä kuolleet.

Puijon seurakunnan kirkkoherra Jaana Marjanen toteaa hyvin, että ihmisen arvoa ei mitata saattojoukon koolla. Voihan olla, että hautajaisissa on läsnä suuri joukko, joista monikaan ei ole juuri muistanut vainajaa tämän eläessä. Tärkeää olisi, ettei kukaan joutuisi lähtemään viimeiselle matkalle yksin, mutta vielä tärkeämpää, ettei jäisi yksin elämässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.