Anneli Auer on syytön

Vaasan hovioikeus vapautti aviomiehensä Jukka Lahden murhasta tuomitun Anneli Auerin perjantaina. Satakunnan käräjäoikeus langetti vaimolle elinkautisen tuomion kesäkuussa 2010. Henkirikos tapahtui pariskunnan kotona Ulvilassa joulukuussa 2006.

Hovioikeuden ratkaisu oli odotettu, sillä se päästi viime toukokuussa Auerin vapaalle jalalle odottamaan eilistä tuomiota. Sitä ennen hän istui telkien takana yhteensä yli 600 vuorokautta.

Auer tunnusti teon tutkinnan yhdessä vaiheessa, mutta perui myöhemmin kertomansa. Tuomioistuimelle ei riitä pelkkä syytetyn tunnustus. Jotta ihminen voidaan tuomita rikoksesta, myös monien muiden todisteiden pitää tukea syyllisyyttä.

Hovioikeuden mukaan murhasyytettä tuki vain se, että hätäkeskuspuhelusta ei kuulunut ulkopuolisen ääniä ja Jukka Lahti kuoli sinä aikana, kun Auer oli poissa puhelimesta. Kaikki muut seikat puhuivat Auerin syyttömyyden puolesta.

Tuomion perustelut ovat kovaa kuultavaa poliisille. Se sai paljon kritiikkiä käytettyään jutun tutkinnan yhteydessä peitehenkilöä. Jälkiviisaasti voineekin sanoa, että esitutkinnassa moni asia meni kohtalokkaasti mönkään. Jukka Lahden murhaaja on edelleen vapaana. Palapelin kokoaminen alusta on tutkijoille hyvin haasteellista.

Suurin kärsijä on Anneli Auer. Rikosprosessi on vuosien aikana saanut valtavasti julkisuutta ja nimenomaan Auer on ollut tapahtumien polttopisteessä. Vapautettu toivoi eilisen hovioikeuden tuomion kuultuaan, että hänet jätettäisiin rauhaan ja hän voisi keskittyä yksityiselämäänsä. Toivomus on kohtuullinen.

Auer saa mittavat vahingonkorvaukset. Mikään rahasumma ei kuitenkaan poista niitä kärsimyksiä, jotka hän prosessin aikana joutui kokemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.