Anteeksi, että olen olemassa

Lienettekö katsoneet televisiosta taiteilija Jorma "Jope" Ruonansuun Jopet-show'ta?Todennäköisesti olette. Silloin olette tutustuneet heinolalaistuneen päähenkilön lisäksi myös siihen surkeaan tyyppiin, joka maailman vääryyksistä puhuttaessa purskahtaa aina nyyhkytyksiin: "Se on minun syytä!"

Samanlaiseksi surkimukseksi alan minäkin tuntea itseni päivittäisen ympäristövalistuksen ja -ohjauksen puristuksessa.

Olen syntynyt aikana, jolloin Suomessa vallitsi vielä perinteinen talonpoikainen vapaus ja jolloin jokaista uutta syntyvää ihmistä pidettiin rikkautena. Nyt eläkeiän kynnyksellä huomaan muuttuneeni en vain rasitteeksi lähimmäisilleni, vaan myös suoranaiseksi riesaksi koko luomakunnalle.

Jalossa tarkoituksessa tiedotusvälineet julkaisevat kaavoja, joitten avulla jokainen ihminen voi laskea, millaisia tuhoja hän aiheuttaa elämänsä aikana ei vain kotimaalleen, vaan myös koko maapallolle ja jopa koko maailmankaikkeudelle, universumille.

Erityisen vaarallisiksi ja turmiollisiksi ihmisiksi on julistettu lihansyöjät.

Olemme tulossa aikaan, jolloin pihvinpurijoihin suhtaudutaan yhtä karsaasti kuin tupakanpolttajiin. Tulevaisuuden ravintoloissa kunnon wienerschnitzelistä ei voi nauttia mukavasti sisätiloissa, koska se aiheuttaa moraalisia närkästyksen tunteita naapuripöydässä istuvissa, vaan pihvi täytyy mennä syömään ulos kadulle tai pakkaspäivinä jonnekin ravintolan ahtaisiin kellaritiloihin.

Tohtineeko ensi kesänä enää panna hyvällä omallatunnolla juhannussaunaa röyhyämään, kun saunan räppänästä tulee savua ilmakehään?

Tohtineeko sytyttää nuotiota rantaan ja keittää tervaksilla nokipannukahvit? Järvellä voi katsella joku kanootillaan melova hyvää tarkoittava ympäristöaktivisti kiikarillaan ja hälyttää viranomaiset paikalle...

Liioittelet! Näin sanovat varmasti monet, kun tällaisia vainoharhaiselta kuulostavia uhkakuvia maalailen.

Elämä on valitettavasti opettanut, että mitä pahempia ovat uhkakuvat, sitä varmemmin ja sitä hullumpina ne toteutuvat. Hyvässä tarkoituksessa ihmiset onnistuvat kerta toisensa jälkeen rakentamaan helvetin itselleen ja ennen muuta toisille.

Sosialismin stalinistinen sovellus on tästä läheisin ja myös järein esimerkki. Kun kuuntelen ankarimpien ilmastonsuojelijoiden puheita, niin mieleen nousevat mielikuvat Neuvostoliiton 1920-luvulta, jolloin yhteiskuntakoneisto lähti järjestelmällisesti hävittämään yksityistä maanviljelystä. Itselliset talonpojat, kulakit, julistettiin valtion vihollisiksi, ja kouluissa opettajat neuvoivat lapsia ilmiantamaan isiään näiden pahoiksi väitetyistä teoista.

1980-luvulla vaati äärivasemmisto Suomessa, että kaikkea inhimillistä toimintaa on arvioitava valtakunnassa rauhanaatteen näkökulmasta. Vaadittiin eduskuntaa säätämään rauhanlaki, joka olisi kriminalisoinut kaiken, mikä rikkoi jaloa rauhan ajatusta.

Onneksi siitä laista ei tullut mitään.

Yhä tiukempien ympäristölakien vaatimuksissa on nyt samaa yksisilmäistä sokeutta tai poliittista tarkoituksenmukaisuutta kuin pari vuosikymmentä sitten rauhanlakia puuhattaessa. Vaatimusten esittäjistä ei tule pulaa kuten ei myöskään yhä tiukemmista vaatimuksista.

Ainoa, mistä tämänkaltaisissa yleisen hurmoksen tiloissa tahtoo ilmetä, on terve järki.

Valitettavan harvat uskaltavat nousta puhumaan oikeaksi julistettua yleistä mielipidettä vastaan. Ihmiset eivät ole muuttuneet Vanhan testamentin ajoista: profeetat yrittivät kyllä puhua järkeä joukkohysterian tilassa olevalle kansalleen, vaan kukaan ei halunnut kuunnella. Mieluummin jatkettiin yhteistä iloista juoksua - suoraan surman suuhun.

Viranomaisille nykyinen ilmastohysteria on verraton apuväline.

Erityisen iloinen on valtiovarainministeriö. Mielelläänhän se on pudottavinaan tuloveroa prosentilla parilla, kun saa sen vastineeksi periä hyvään tarkoitukseen meneviä ympäristömaksuja, joiden tuotto on moninkertainen tulonveron kevennyksiin verrattuna.

Jollain lailla pitää tietysti osoittaa sympatiaa myös ympäristöliikkeille. En siirry salaattiin, vaan palaan kylmään lenkkiin. Siinä ei ole lihaa eikä sitä tarvitse lämmittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Norjalaisten huippu-urheilijoiden kasvutarinoissa perheen osuus uralla on erityisen korostunut

Panikointi olisi pahinta koronaviruksessa

Jalat maassa koronan kanssa

Presidenttipeliä ei pidä liikaa estelläkään

Savon maakunnat lumirajalla

Hypotenuusaa pitkin Kouvolaan

Perussuomalaiset pitäisi fasismin mieluiten piilossa

Mysteeri nimeltä auton hankinta

Suomen kuuluu auttaa kaikkein hädänalaisimpia

Tärkeät talkoot kuuttien puolesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.