Anteeksipyyntö ja hyödyllinen päätös

Eduskunnan suuren valiokunnan torstainen päätös saattoi joidenkin mielestä olla yllättävä: valiokunta päätti olla myöntämättä hallitukselle valtuuksia kasvattaa Suomen osuutta EU:n talouden vakauttamiseen annettujen lainojen takauksista. Miksi ihmeessä suuri valiokunta päätyi tällaiseen ratkaisuun, vaikka hallituspuolueilla on valiokunnassa enemmistö? Eivätkö hallituspuolueiden kansanedustajat luota pääministeri Mari Kiviniemen ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen arviointikykyyn?

Siitä ei kuitenkaan ole kysymys. Hallitus ei itse asiassa edes pyytänyt valtuuksia vakuuksien kasvattamiseen nykyisestä kahdeksasta miljardista eurosta. Todennäköistä myös on, että tänään pidettävässä EU:n huippukokouksessa ei tehdä päätöksiä siitä, miten rahoitusvakausvälinettä jatkossa vahvistetaan.

Keskusteluja asiasta joka tapauksessa Brysselissä käydään. Keskusteluissa - tai neuvotteluissa, miten vain - Kiviniemi ja Katainen voivat esiintyä tiukkoina ja vedota siihen, että heillä ei ole valtuuksia sopia Suomen vastuiden lisäämisestä.

Julkisuudessa on puhuttu Suomen nykyisen osuuden kaksinkertaistamisesta. Oppositio on suhtautunut kriittisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen, ja osa oppositiosta on jyrkästi sitä vastaan. Hallitus ja EU-asioita ymmärtävät kansanedustajat tietävät, että jonkinlainen vastuiden nousu on edessä. Nousun suuruus on neuvottelukysymys ja Suomen neuvotteluasetelmaa vahvistaa se, että eduskunta ei ole antanut valtuuksia tai jopa lyönyt lukkoon tarkkoja lukuja.

Juuri tämä oli syy, miksi Kiviniemi ja Katainen eduskunnan tiedonantokeskustelussa välttivät puhumasta Suomen osuuden kasvusta. Eivät vastuulliset ministerit voi opposition tivaamisesta huolimatta paljastaa korttejaan juuri huippukokouksen alla.

Tämä oli myös syy siihen, että pääministeri Kiviniemi sortui syyttämään oppositiota epäisänmaallisuudesta. Eduskunnan suuri sali on paikka, jossa edes pääministerillä ei ole lupa sanoa mitä tahansa, ei vaikka mieli tekisi. Jos joku esimerkiksi valehtelee, sitä ei saa sanoa valehteluksi, vaan muunnellun totuuden puhumiseksi. Ainakin osa oppositiosta ilmeisesti hankaloitti Suomen kansallisen edun ajamista, mutta sen nimittäminen epäisänmaalliseksi on liian raju ilmaus. Oli paikallaan, että Kiviniemi torstaina pyysi anteeksi.

Suomessa eduskunta on suuren valiokunnan kautta erittäin hyvin perillä hallituksen ja ministereiden toiminnasta EU:n päättävissä elimissä ja kokouksissa. Joidenkin arvioiden mukaan Suomen eduskunta on parhaiten informoitu parlamentti koko EU:ssa. Hallituksen ja eduskunnan hyvä yhteistyö on perustunut luottamuksellisuuteen. Olisi vahinko, jos tämä luottamus rapautuisi puoluepoliittiseen kärhämöintiin eduskuntavaalien alla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.