Antti Rinteen puheisiin on ilmestynyt uutta nuottia

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne näyttää aivan kuin havahtuneen, että hänestä saattaa tulla ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen Suomen pääministeri. Viikonloppuna julkitulleiden tietojen mukaan Rinne olisi ehdottanut Petteri Orpolle (kok.) ja Juha Sipilälle (kesk.) sote-uudistuksen valmistelun jatkamista erillislakien turvin ensi vuonna, kävi hallituksen reformille miten tahansa (Ilta-Sanomat 15.9.).

Tähän saakka Rinne on kaikin tavoin pyrkinyt kaatamaan hallituksen sote-uudistuksen.

Yksi Rinteen havahduttajista lienee alivaltiosihteeri Päivi Nerg, jonka mielestä soten valmistelutyö lakkaa sen sileän tien, jos hallituksen ajama uudistus kaatuu. Siitä kun seuraa, että sotea valmistelleiden työryhmien työn rahoitus loppuu. Tarkemmin ajatellen valmistelutyön loppuminen on itsestään selvää: ei uudistusta, ei lakipohjaa, ei rahaa. Kyse ei ole mistään pikkuasiasta, sillä eri puolilla Suomea sote-uudistuksen valmistelutöiden parissa työskentelee tuhansia ihmisiä.

Lauantaina Rinne sanoi (Ylen Ykkösaamu 15.9.), ettei kaikkea hallituksen sote-valmistelua pidä perua. Hänen mukaansa uudistusta on valmisteltu vuosikymmenten mittaan paljon ja maakunnissa on tehty myös hyvää työtä. On pystytty integroimaan sote ja on kyetty rakentamaan erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välille siltaa, joka on tehnyt hoitoketjuista saumattomia. Rinne korjaisikin vain sitä, mikä on rikki eli soten kustannustehokkuutta ja vaikuttavuutta on lisättävä, ihmisten on päästävä nopeammin lääkäriin ja rahojen on riitettävä. Rinnettä närästää sotessa valinnanvapaus ja maakuntauudistus kokonaisuudessaan, jotka hallitus on kytkenyt yhteen. Rinne katsoo, ettei pidä alistaa 5,3 miljardia euroa voitontavoittelulle, vaan tuottaa kaikilla rahoilla palveluja.

Yhteistyöhakuisuuteen Rinnettä on voinut havahduttaa sekin, että suurimmat kaupungit ovat kertoneet valmistautuvansa vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen lobbaukseen. Isojen kaupunkien kapinaliikettä johtaa Jan Vapaavuori (kok.), joka on ilmaissut vastenmielisyyttään moniin sote-uudistuksen yksityiskohtiin ja kertonut sanelutyyliin, mitä pitäisi tehdä.

Viime viikolla keskustan eduskuntaryhmä vetosi oppositioon sote- ja maakuntauudistuksen läpiviemiseksi nykyisessä eduskunnassa. Ryhmäpuheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) ennakoi, että jos uudistus nyt kaatuu, viivästys on vuosia, ei kuukausia. Ryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) puolestaan on ehdottanut, että sote vietäisiin nyt maaliin ja sitten ”vaalien jälkeen ehkä parannettaisiin sitä yhdessä” (Suomenmaa 12.9.).

Keskustalaisten ehdotus ei ollut ensimmäinen laatuaan. Se olisi kenties luontevin tapa taata sote-uudistuksen keskeytymättömyys. Rinteen suhtautuminen riippuu siitä, hakeeko hän sote-painissa selkävoittoa vai pistevoittoa. Pyöristyneistä puheista voisi päätellä, että pistevoitto on mieluisampi, vaikka se toteutuisikin vasta eduskuntavaalien jälkeen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.