Anttila pitää linjansa

Sirkka-Liisa Anttila on osoittanut maa- ja metsätalousministerinä harvinaista rohkeutta puolustaa omaa näkemystään.

Järvi-Suomessa, Saimaan reitillä tämä on käynyt ilmi erityisesti norppakysymyksessä. Suojelijoiden vaatiessa tiukkaan sävyyn ehdottomia kalastuskieltoja ministeri on pitänyt kannastaan, että norppaa voidaan auttaa pysymään hengissä myös vapaaehtoisin keinoin. Ministerin linja on toiminut myös käytännössä, kalastuskunnat ovat rauhoittaneet pesimäalueita riittävästi ihan omasta halustaan. Suojelijoiden kritiikkiä se ei ole kuitenkaan vaientanut.

Uuteen julkiseen ryöpytykseen saa ministeri Anttila varautua nyt, kun hän on ottanut myönteisen kannan karhujen kevätmetsästykseen poronhoitoalueella.

Menneinä vuosina karhujen ampuminen niiden pesältä oli maan tapa. Joskus se sai usein hyvinkin kielteisiä muotoja, kun metsästys muistutti enemmänkin herrojen huviretkeä. Osin näistä syistä kevätpyynti kiellettiin.

Poromiehillä on karhujen kevätpyynnille tänään vankat asiaperusteet. Talvipesältään nousseet karhut ovat nälkäisiä ja käyvät sen vuoksi halulla juuri syntyneitten, hentojen vasojen kimppuun. Tilastojen mukaan enemmän kuin kolmannes vasoista menee petojen suuhun, ja sen seurauksena poronhoito ei lyö enää leiville.

Ministeri joutuu kovaan tulitukseen sanoistaan. Yleiseltä kannalta sopii silti pohtia, kumpi on suojelullisesti parempi: karhujen valvottu pyynti vaiko villiksi muuttuva salametsästys, jonka petovahinkojen kasvu väistämättä yllyttää?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.