Apu menee perille

Luonnonmullistukset ja järkyttävät onnettomuudet koskettavat aina, niin myös nyt Haitin maanjäristys. Tämäkin lehti on välittänyt kiitettävästi tietoa ja tunnelmia paikan päältä.

Jokainen, joka on halunnut pysyä ajan tasalla niin pelastustoimissa kuin avun organisoinnissa, on voinut sen tehdä. Maanjäristyskeskuksen sijainti pääkaupungin laidalla ja lentokentän säilyminen ehjänä helpottivat tiedonvälitystä ja kaikkia toimia.

Silti arvostelijoita on taas löytynyt. Siis niitä, joiden mielestä palo on väärin sammutettu, kun on yritetty auttaa, niin kuin on voitu. On olemassa ihmisrotu, joka löytää aina jotain kritisoitavaa - todennäköisesti panematta itse rikkaa ristiin hädän lievittämiseksi.

Miten voin tulla näin jyrkkään johtopäätökseen? Kun on kymmeniä vuosia pää- tai osatoimisesti harrastanut kerjäämistä, siis vapaaehtoistyön organisointia ja kolehtien keräämistä, on saanut kuulla vaikka mitä.

Yleisin väite vastustaa hyvään pyrkiviä keräyksiä on väittää, että apu ei mene perille. Toinen on alituinen epäily.

Asiallinen ja asiaton kritiikki ovat aivan eri tason juttuja. On ilo keskustella esimerkiksi kaukaisen lähimmäisen hyväksi menevien varojen käytöstä ja keräyskohteista todellista tietoa haluavien ihmisten kanssa. Läpinäkyvyyden ja palautteen vaatiminen ovat tärkeitä asioita. Myös luvat on oltava kunnossa. Näistä seikoista järjestäjien on huolehdittava. Kun sitten joku laiminlyö peruskysymyksissä, koko vapaaehtoiskenttä saa kärsiä. Silloin on aivan oikein, että väärinkäytökset nostetaan julkisuuteen. Noiden tapausten ei pidä kuitenkaan antaa lannistaa.

Suomalaisella kehitys- ja katastrofiavulla on hyvä maine, kuten myös kriisinhallinnalla, eikä suotta. Silti joskus tapahtuu epäonnistumisia. Korruptiojutut Afganistanin rauhanturvajoukoissa olivat tosi valitettavia. Tsunamista eniten kärsineessä Acehissa puolestaan tunnustetaan nyt, että jälleenrakennuksen suurin ongelma on ollut kilpailevien kansainvälisten apujärjestöjen toiminnan päällekkäisyys.

Jotta näin ei pääsisi tapahtumaan Haitissa, runsas tiedotus tilanteesta ja hyvä suunnittelu avustustoimissa ovat välttämättömiä. Siksi toimijoita ei pitäisi arvostella viivyttelystä tai tehottomuudesta.

Toki ongelmia on syntynyt sielläkin. Ehkä suurin niistä on yhdysvaltalaisten etuilu. Se on näkynyt lentokentän laskeutumisjärjestelyissä ja muissa kuljetuskysymyksissä sekä heidän ylimielisyydessään suhteessa toisiin auttajatahoihin.

Suomessa luotamme Punaisen Ristin pitkään kokemukseen ja myös Kirkon Ulkomaanavun kykyyn toimia kriisialueilla.

Oli hyvä sattuma tai johdatus, että 60 vuotta täyttävän Yhteisvastuu-keräyksen ulkomaiseksi kohteeksi oli jo aiemmin valittu juuri Haiti. Sen kautta Luterilaisen Maailmanliiton välityksellä annettava apu menee varmasti perille.

Apua on tullut hyvin, sen todisti esimerkiksi toissa pyhäillan konsertti Helsingin tuomiokirkossa, joka tuotti lähes miljoona euroa.

Jotta emme tulisi liian omahyväisiksi, on kuitenkin syytä todeta, että tähän mennessä apua on annettu Kirkon Ulkomaanavun kautta vasta kymmenesosa siitä, mitä tsunamin jälkeen vuosina 2004-05 saatiin kokoon.

Tsunamissahan olikin kyse osin suomalaisten auttamisesta! Ettei vain olisi ollut oma suu lähempänä? Hyvä kun silloin toimittiin, mutta miten on nyt?

Ensi sunnuntaina virallisesti avattava Yhteisvastuu-keräys antaa meille mahdollisuuden olla kaukaisen lähimmäisen apuna. Nyt tarvitaan seteleitä enemmän kuin kolikoita.

Kirjoittaja on Hankasalmen kirkkoherra.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.