Arjen demokratia kiinnostaa liian vähän kansalaisia

Sunnuntain kuntavaaleissa kävi kuten yleisesti uumoiltiin, että suurimman ”puolueen” paikan otti jälleen kerran nukkuvien puolue. Edellisissä vaaleissa neljä ja puoli vuotta sitten äänestysaktiivisuus oli 58,3 prosenttia ja parani nyt hieman, mutta vain hieman. Ennätyksellisen heikko äänestysaktiivisuus kirjattiin vuonna 2000, jolloin uurnilla kävi 55,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Muutama vuosi sitten kokoomuksen tuolloinen puoluesihteeri Taru Tujunen puuskahti, että politiikka on rikki. Eduskuntavaaleissa käy sentään noin 70 prosenttia antamassa äänensä, mitä ei voi toki pitää erityisen suurena, mutta kuntavaaleja paljon parempana lukuna. On kummallista, että juuri eniten omaan arkeen vaikuttavien poliitikkojen valinta kiinnostaa vaaleista vähiten.

Selityksiä ja kohennusehdotuksia kansalaisten äänestysaktiivisuuteen on esitetty monenlaisia. Mitä ilmeisimmin syrjäytyminen, eriarvoistuminen sekä politiikan kehno maine ovat hyviä selityksiä. Ratkaisuista helpoin lienee se, että yleisesti lakataan puhumasta politiikasta hävettävänä ja jotenkin rumana asiana. Toiseksi politiikkaa on myös opetettava paitsi kouluissa myös kodeissa sillä asenteella, että politiikka on yhteisten asioiden hoitoa ja että se kuuluu demokratiaan.

Kolmas ja paras keino olisi ottaa onkeen Euroopan neuvoston ja Euroopan parlamentin suosituksesta laskea äänestysikärajaa. Erityisesti kuntavaaleissa olisi perusteltua päästää uurnille esimerkiksi jo 16-vuotiaana. Sen ikäisiä kiinnostavat kouluasiat ja harrastusmahdollisuudet, joista juuri valtuustot päättävät. Ainakin äänestysikärajan alentamista olisi syytä kokeilla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Hankkeet vivuttavat kehitystä

Suuri ja kallis seikkailu

Sote-alan tutkinnan pää auki Joroisissa

Kriisinhallintakeskuksen siirto paljasti politiikan

Yhtiöt tekemään ratoja

Tennisseurojen pitäisi pyrkiä sovintoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.