Arjen sankareita

Jääkiekon maailmanmestareista tuli monien sankareita ja mikäs siinä. Suomalaisen yhteiskunnan kasvattamia voitokkaita poikia katsellessa tuli mieleen, että yhteiskunta ei pyörisi ilman monia perustyön puurtajia, arjen sankareita. Heitä ei juuri juhlita eikä nosteta otsikoihin, vaikka aihetta kyllä olisi.

Suomen lippujen liehuessa esimerkiksi tällaisia arjen sankareita tuli mieleen:

Omaishoitajat. Heidän osansa on usein ruumiillisesti raskas ja henkisesti sitova. Heidän jaksamisensa ansiosta yhteiskunta säästää valtavia summia hoitokustannuksissa.

Terveiden lasten hoitamiseen verrattuna iäkkään sairaan ihmisen tai kehitysvammaisen hoitaminen on erilaista. Lapset kasvavat ja kehittyvät, mutta omaishoitajalla ei ole näköpiirissä tällaista, vaan hoidettavan kunto pikemminkin heikkenee. Lepopäivät ja virkistyshetket olisivat omaishoitajalle välttämättömiä, mutta niiden koittaessa saattavat iskeä syyllisyydentunteet. Omaishoitaja ei lähde lomalle tuosta vaan painamalla kodin oven kiinni.

Perhepäivähoitajat. He antavat oman itsensä ja oman kotinsa hoitolapsille, jotka saavat turvallisen ja kodinomaisen hoitopaikan.

Koko hoitopaikan perhe joutuu elämään hoitolasten rytmissä. Kun perhepäivähoitaja vuohkailee haalareita ja rukkasia itsekseen usealle tenavalle koko talven ajan, kesän koittaminen tuntunee mukavalta.

Matin ja Liisan koulun henkilökunta, Lapinlahti. Isokokoinen peruskoulu on mukana koulukiusaamisen vastaisessa Kiva koulu -hankkeessa.

Sekä koululaisille että kotiväelle on tehty selväksi, että kiusaamista ei suvaita minkään verran. Kiusaamisesta pitää heti kertoa jollekin aikuiselle eikä se ole rollimista, vaan sääntö. Opettajat selvittävät pienetkin kiusaamistapaukset välittömästi kuin leijonaäidit. Kun asioihin puututaan heti, paha kierre ei pääse syntymään kenenkään kohdalla eikä kukaan jää yksin.

Tällainen opetuksen ohella tehtävä kasvatustyö vaatii todellista asiaan sitoutumista, monien asioiden selvittelyjä, keskusteluja ja pitkää pinnaa. Päättyneen kouluvuoden aikana koulussa tehty kysely antoi kuitenkin ymmärtää, että työ on tuottanut tulosta. Koululaiset tunsivat olonsa koulussa turvalliseksi ja kaikilla tuntui olevan vähintään yksi ystävä.

Mielenterveyden ongelmista, persoonallisuuden häiriöistä ja erilaisista riippuvuuksista kärsivien läheiset. Kun jalka menee poikki, kenen tahansa on helppo ymmärtää ja nähdä hoidon tarve. Mutta kun mieli järkkyy, ajattelu vinoutuu tai kemialliset aineet alkavat hallita elämää, tilanne on toinen.

Sairas sisin ei välttämättä näy ulospäin. Ongelmainen ihminen saattaa antaa itsestään erittäin pätevän ja hyvän vaikutelman kaikille muille, paitsi läheisimmilleen. Hän saattaa syödä heidän voimiaan hitaasti hivuttamalla tai äkillisillä iskuilla.

Läheinen kietoutuu helposti mukaan vyyhtiin, joka ei ole näkyvä mutta kylläkin kahlitseva. Häntä saattaa myös pelottaa tai hävettää puhua asiasta kenellekään ulkopuoliselle, vaikka juuri se olisi äärettömän tärkeää. Ja jos läheinen näkee ja ymmärtää toisen ongelman, se ei riitä: asianosaisen pitäisi itse myöntää ongelmansa ja se, että tarvitsee apua.

Paratiisillisen kesäaamun lintuset laulavat. Ne tuntuvat laulavan kaikille arjen sankareille.

Kirjoittaja on lapinlahtelainen tietokirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.