Arkojakin aiheita uskallettava puida

Oulussa ilmestyvä maakuntalehti Kaleva on saanut vastaansa vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä herätetyn kampanjan. Tekstiviesteillä ja nettisivuilla on kehotettu ihmisiä perumaan Kalevan tilauksia. Vanhoillislestadiolaisia yrittäjiä on patisteltu olemaan ilmoittamatta Kalevassa. Kampanjan seurauksena yli 200 Kalevan tilausta peruttiin kuluneen viikon aikana.

Kampanjaa on perusteltu sillä, että Kaleva olisi käsitellyt vanhoillislestadiolaista herätysliikettä vääristellen. Eniten on arvosteltu Kalevan kirjoituksia, joissa on käsitelty lasten hyväksikäyttöä. Runsas vuosi sitten julki tuli lukuisia hyväksikäyttötapauksia.

Viimeinen pisara näyttää olleen Kalevan viime tiistaina julkaistu pääkirjoitus, jossa arvosteltiin liikkeen johtoa. Pääkirjoituksen mukaan Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen SRK:n johto tunnusti vielä viime keväänä virheet, joita lasten hyväksikäyttötapausten hoitamisessa liikkeen sisällä on tehty. Viikko sitten suviseurojen yhteydessä pidetyssä SRK:n vuosikokouksessa liikkeen johto kuitenkin syytti tiedotusvälineitä ongelman paisuttelusta.

- On käsittämätöntä, että kaiken tapahtuneen jälkeen lestadiolaisliikkeen johto vielä haluaa tällä tavoin vähätellä niitä kärsimyksiä, joita lapsille on aiheutettu. Johtajien on aika ymmärtää, että he ovat epäonnistuneet lasten suojelemisessa ja asenteillaan tukeneet pahantekijöitä, Kalevan pääkirjoituksessa tiivistetään.

Kieltämättä kovaa tekstiä. Pääkirjoituksia moititaan joskus ympäripyöreiksi fraasikokoelmiksi, jotka eivät ota kantaa sen paremmin puolesta kuin vastaan. Kalevan pääkirjoitus on lehden selkeä kannanotto, juuri sellainen kuin hyvän pääkirjoituksen pitääkin olla.

Kirkkoja ja uskonnollisia yhteisöjä käsitellään suomalaisissa sanomalehdissä, myös pääkirjoituksissa, yleensä hellävaroen. Toimittajat varovat loukkaamasta kenenkään uskontoa tai uskonnollisia tunteita. Niin onkin hyvä.

Kantaa on kuitenkin otettava tarvittaessa voimallisesti silloin, kun siihen on aitoa aihetta. Jos uskonnollisen liikkeen sisällä on suojeltu pahantekijöitä, siitä on voitava kirjoittaa avoimesti ja suoraan. On kuitenkin tärkeää, että arvostelu kohdistuu tarkasti oikeaan maaliinsa. Mätiä omenoita löytyy silloin tällöin, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikki omenat ovat mätiä. Ei pidä yleistää.

On myös muistettava, että länsimaisen lehdistön yksi tärkeimmistä tehtävistä on valtaa käyttävien tekemisten kriittinen arviointi. Uskonnollisten liikkeiden johtajat käyttävät henkistä, mutta myös maallista valtaa. Heidän on siedettävä se, että heidän toimiaan tarkastellaan ja arvostellaan silloin, kun siihen on aihetta. Heidän arvostelemisensa ei tarkoita liikkeen jäsenten uskonnollisen vakaumuksen arvostelemista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.