Armeija valmistautuu täyskäännökseen

Suomen puolustusvoimat järjestäytyvät tänään valtakunnalliseen paraatiin napapiirin tuntumassa Rovaniemellä. Vaikka Lappi on tyhjentynyt vuosikymmenestä toiseen ihmisistä, maanpuolustuksen kannalta se on edelleen tärkeää aluetta. Kun varuskuntien lakkauttamisesta puhutaan, ei kenenkään mieleen ole tullut vielä ajatus, että joukot ja sotakoneet vedettäisiin ensimmäisinä pois Rovaniemeltä tai Sodankylästä.

Pohjoinen kalottialue on strategisesti tärkeä alueen jokaiselle neljälle valtiolle Suomelle, Ruotsille, Norjalle ja Venäjälle ja Natoon kuuluvan Norjan myötä koko läntiselle puolustusjärjestölle. Mitä enemmän pohjoisen öljy-, kaasu- ja mineraalivaroja hyödynnetään, sitä suuremmaksi kasvaa pohjoisen painoarvo. Sisämaassa Savossa eletään kuin herran kukkarossa, sen sijaan pohjoisen tuntureilla tuntuvat kaikki kansainvälisen politiikan tuulenvireet. Ylhäällä ollaan maailmanpolitiikan keskiössä.

Suomen puolustusvoimissa eletään juuri nyt suurten ratkaisujen aikoja. Kenttäharmaitten omalla kielellä voisi sanoa, että armeija valmistautuu hengessään lähes täyskäännökseen, kun vanha toimintamalli ei yksinkertaisesti käy päinsä tässä maailmanajassa.

Kansalaisten maanpuolustustahto on pysynyt hämmästyttävän korkealla tasolla, vaikka yhteiskunta on ollut viime vuosikymmeninä muutoin jatkuvassa käymistilassa ja monet vanhat arvot ovat rapistuneet ja menettäneet merkityksensä ihmisten arjessa.

Tahto on niin vahva, että puolustusvoimat ei kykene aina edes vastaamaan rivimiesten toiveisiin. Monikin reserviläinen on tuntenut syvää pettymystä, kun kertausharjoituksia on jouduttu vähentämään armeijan rahapulan vuoksi.

Jo viime talven aikana kävi selväksi, että puolustusvoimien reservin supistamista on pakko jatkaa tulevaisuudessa. Aktiiviset reserviläiset ovat yhä nuorempia, yhä hyväkuntoisempia, yhä koulutetumpia ja sen myötä myös ammattimaisempia. Tiukan talouden oloissa ei ole varaa enää harrasteluun.

Yleisellä asevelvollisuudella on vielä yleinen kannatus, ehkä vihreitä lukuunottamatta. Käytännön syistä armeijalle riittänee tulevaisuudessa, että se valikoi vain parasta päältä.

Sekin tiedetään, että joitakin varuskuntia lakkaa taas aivan lähivuosina. Varuskuntien ja yksiköitten vähetessä joudutaan miettimään uusiksi myös eri aselajien - maa-, meri- ja ilmavoimien - organisaatiot. Yhdessä jos toisessakin kaupungissa tuskaillaan armeijan työpaikkojen menetystä.

Lähivuosien taloudellisesti merkittävin ratkaisu koskee ilmavoimien Hornet-hävittäjien uusimista. Sen hankinnan rinnalla ovat viime viikkojen hallitusneuvottelujen parin miljardin rahariidat hyttysen surinaa.

Realistit näkevät jo nyt, ettei Suomella ole enää koskaan varaa ostaa kerralla 60 uutta sotakonetta, kuten Hornet-kaupassa tapahtui. Jatkossa on pakko etsiä maan turvaksi samanmielisiä ystäviä rajojen takaa. Nato-keskustelua ei voi siirtää loputtomiin vaalikaudesta toiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.