Armon kerjääjät koolla

Körttiläisyyden suurin vuosittainen tapahtuma Herättäjäjuhlat käynnistyi perjantaina aattoseuroilla Haapajärvellä. Pieni kaupunki Nivalan ja Pyhäjärven välissä on oikein sopiva Herättäjäjuhlien paikaksi, sillä koko Kalajokilaakso oli 1800-luvulla herätysliikkeen vahvaa aluetta.

Vaikka herännäisyyden alkusyynä pidetäänkin Lapinlahden Telppäsniityn heinäväen hurmoksellisia kokemuksia 1700-luvun lopulla, karismaattisen liikkeen juuret ulottuvat aikaisempiin uskonnollisiin liikehdintöihin. Paavo Ruotsalainen, Ukko-Paavo, oli nimekkäin kolmesta 1800-luvun alun herännäisjohtajasta.

Kalajokilaakson kunnissa papin viroissa toimineet Jonas Lagus ja Niilo Kustaa Malmberg johtivat liikettä 1840-luvulle, jolloin säröily ja riidat alkoivat, kun herätyksen tuli ei enää lämmittänyt. Suurin repeämä syntyi, kun evankeliset erosivat liikkeestä.

Herännäisyysliike pitää voimakkaasti perinteitä yllä. Haapajärvellä armon kerjääjät veisaavat muun muassa Siionin virttä 268, josta on saatu seurojen tunnus Sanasi annoit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.