Armon kerjääjät koolla

Körttiläisyyden suurin vuosittainen tapahtuma Herättäjäjuhlat käynnistyi perjantaina aattoseuroilla Haapajärvellä. Pieni kaupunki Nivalan ja Pyhäjärven välissä on oikein sopiva Herättäjäjuhlien paikaksi, sillä koko Kalajokilaakso oli 1800-luvulla herätysliikkeen vahvaa aluetta.

Vaikka herännäisyyden alkusyynä pidetäänkin Lapinlahden Telppäsniityn heinäväen hurmoksellisia kokemuksia 1700-luvun lopulla, karismaattisen liikkeen juuret ulottuvat aikaisempiin uskonnollisiin liikehdintöihin. Paavo Ruotsalainen, Ukko-Paavo, oli nimekkäin kolmesta 1800-luvun alun herännäisjohtajasta.

Kalajokilaakson kunnissa papin viroissa toimineet Jonas Lagus ja Niilo Kustaa Malmberg johtivat liikettä 1840-luvulle, jolloin säröily ja riidat alkoivat, kun herätyksen tuli ei enää lämmittänyt. Suurin repeämä syntyi, kun evankeliset erosivat liikkeestä.

Herännäisyysliike pitää voimakkaasti perinteitä yllä. Haapajärvellä armon kerjääjät veisaavat muun muassa Siionin virttä 268, josta on saatu seurojen tunnus Sanasi annoit.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.