Arveluttavaa hoitoa tieteen harmaalla alueella

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on käsitellyt kymmenkuntaa tapausta, joissa yksityisklinikka on lääkinnyt kilpirauhasen vajaatoimintaa vastoin virallisia suosituksia. Kuopiolaisen Lääkärikeskus Lupauksen vastaava lääkäri Ville Pöntynen tuli lauantaina julkisuuteen lukemalla Youtubessa Valviralta saamansa kirjeen.

Vaihtoehtohoitoja tarjoavien lääkärien pieni määrä kertoo osaltaan, ettei kyseessä ole tieteellinen koulukuntakiista. Kilpirauhashoidoissakin uskomuslääkintä haastaa perinteisen tutkimusnäyttöön perustuvan hoidon. Vaihtoehtoisten hoitomuotojen suosio kasvaa, kun ihmiset kokevat, etteivät saa apua koululääketieteestä. Selityksiä haetaan itse googlaamalla ja netin keskustelupalstoilta.

Virallisen lääketieteen ulkopuolella on tullut tavaksi vedota potilastyytyväisyyteen. Niin tekee myös Pöntynen. Ihmisen omaa kokemusta ei voikaan kyseenalaistaa. Vastuullisessa lääkinnässä se ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Olon hetkellinen paraneminen voi olla vakavassa sairaudessa myös petollista.

Esimerkiksi Duodecimin Terveyskirjastossa tähdennetään, että kilpirauhashormonin sopivan annoksen määrittelyssä ei voida tukeutua pelkästään potilaan vointiin. Keskussairaaloiden ensihoitoon on hakeutunut potilaita, joille on koitunut väärästä annostelusta kilpirauhasen liikatoimintaa muistuttava tila.

Tässä voi nähdä etiäisenä kauhukuvan soten valinnanvapaudesta. Asiakkaat hakevat mieleisiään testaamattomia hoitoja yksityissektorilta, ja haitat kaatuvat julkisten sairaaloiden syliin. On eettisesti kyseenalaista määrätä riskialttiita lääkkeitä tai hoitoja, joiden vaikuttavuudesta ei ole tieteellistä näyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.