Arvojohtaja kopautti

Stora Enson Kemijärven sellutehtaan lakkauttamista vastustavan kansanliikkeen nokkamiehet pääsivät maanantaina piipahtamaan myös tasavallan presidentti Tarja Halosen pakeilla. Joku saattoi ihmetellä audienssin myöntämistä, koska sisäpoliittisesta vallasta riisutulla Suomen presidentillä ei perustuslain mukaan ole minkäänlaista roolia valtion omistajapolitiikan muotoilemisessa.

Puhevallan presidentti silti kuitenkin tässä asiassa yllättäen otti. Valtiopäivien avajaispuheessaan tiistaina Halonen melko suorin sanoin arvosteli hallituksen omistajapolitiikkaa nimenomaan Stora Ensossa. Arvojohtajaksi haluava Halonen kopautti vaihteeksi oikein vasaralla.

Presidentin perusviesti oli harvinaisen selvä. Hän viittasi hallituksen viime vuonna tekemään periaatepäätökseen valtion omistajapolitiikasta. Siinä todetaan, että valtion omistus Stora Ensossa on finanssisijoitus, johon ei liity normaalin vastuullisen yritystoiminnan ylittäviä velvollisuuksia työllisyyden tai alueellisen kehityksen suhteen.

Halosen mukaan monella on Stora Enson ratkaisujen jälkeen mielessään kysymys: Onko tämä sitä normaalia vastuullista yritystoimintaa? Kysymyksen esittäminen on presidentin vastaus: Ei ole.

Samaa mieltä on moni muukin suomalainen. Stora Enson ratkaisuja voi perustellusti arvostella. Miljardien eurojen tappiot Amerikan-seikkailuista eivät mieltä lämmitä. Kannattavan Kemijärven tehtaan lakkauttaminen ihmetyttää sekin.

Kokonaan toinen asia on se, millä tavalla hallituksen pitäisi nyt toimia. Puuttuminen jälkikäteen globaalin pörssiyhtiön hallituksen ja toimivan johdon ratkaisuihin olisi hyvin ongelmallista. Todennäköisesti seurauksena olisi yhtiön osakkeen arvon laskeminen.

Halonen muistutti, että eduskunnalla on viime kädessä vastuu päättää valtion toiminnasta ja myös valtion omistajapolitiikasta. Totta. Olisiko presidentin kuitenkin siitä huolimatta pitänyt harkita hetki. Nyt hän väistämättä antoi hallituksen omistajapolitiikkaa rajusti arvostelleelle oppositiolle - erityisesti sosiaalidemokraateille ja Vasemmistoliitolle - lisää syttyjä. Varmaa on, että Stora Ensosta puhutaan tämän jälkeen eduskunnassa paljon ja pitkään, asiaa ja asian vierestä.

Rehellisyyden nimissä presidentti olisi voinut hallituksen viimevuotisen periaatepäätöksen lisäksi muistuttaa myös aikaisempien hallitusten asiallisesti samansisältöisistä omistajapoliittisista linjauksista. Ensimmäiset linjaukset löytyvät jo vuodelta 1996, ja silloin hallituksessa olivat mukana myös sosiaalidemokraatit ja Vasemmistoliitto, SDP jopa pääministeripuolueena.

Puolueet hallituksissa ovat vaihtuneet, mutta linjaukset ovat pysyneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.