Arvokkuus säilytettävä

Kuopion kaupungin kaupunkirakennetoimikunnan ratkaisu päällystää kauppatori nupukivillä remontin jälkeen aiheuttaa vilkasta keskustelua. Nupukivien kannattajat vetoavat muun muassa kulttuurihistoriallisiin arvoihin. Vastustajien mielestä kivillä on hankala liikkua. Kritiikkiä on kuulunut etenkin vanhusten ja vammaisten piiristä.

Savon Sanomat kertoi tiistaina, että ennen remonttia poistetut nupukivet lajitellaan ja kunnostetaan niin, että ne voidaan asentaa takaisin torin pintaan. Vaihtoehtoinen ratkaisu olisi ollut päällystää torin pinta sileällä kivilaatalla.

Torin pintaratkaisukeskustelussa on varmasti niin monta mieltä kuin ihmistäkin. Pintamateriaali herättää kaupunkilaisissa voimakkaitakin intohimoja. Keskustelu on hyvä asia, sillä vain sitä kautta päättäjät saavat eväitä torimiljöön kehittämiseen. Maankuulun kauppatorin kokonaisilmeen ja toimivuuden parantaminen on kuopiolaisten yhteinen asia. Siitä ei ole epäselvyyttä.

Kalahallin kohtalo on hallinnut julkista torikeskustelua viime kuukausina. Pintamateriaali vaikuttaa vahvasti torin kokonaisilmeeseen. Nupukiveys on tuttu ratkaisu myös muualla Suomessa ja etenkin Keski-Euroopassa. Se luo arvokkaan ilmeen ja korostaa historiallisia arvoja. Pitäisikö Kuopion hylätä tällainen arvokas kokonaisuus?

Kuopiossa on muistettava, että torin halki rakennetaan kulkuväyliä sileästä kivestä, jolloin esimerkiksi liikuntaesteisille kulkeminen on helpompaa. Kuopion kauppatori on yksi tunnetuimmista suomalaisista toreista. Se on saanut myös paljon myönteistä kansainvälistä julkisuutta. Kun alatori valmistuu ja miljöö saa lopullisen ilmeensä, kuopiolaisilla on syytä ylpeyteen. Uusittu tori virkistää kauppaa ja elämää kaupungin ydinkeskustassa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.