Arvokkuus säilytettävä

Kuopion kaupungin kaupunkirakennetoimikunnan ratkaisu päällystää kauppatori nupukivillä remontin jälkeen aiheuttaa vilkasta keskustelua. Nupukivien kannattajat vetoavat muun muassa kulttuurihistoriallisiin arvoihin. Vastustajien mielestä kivillä on hankala liikkua. Kritiikkiä on kuulunut etenkin vanhusten ja vammaisten piiristä.

Savon Sanomat kertoi tiistaina, että ennen remonttia poistetut nupukivet lajitellaan ja kunnostetaan niin, että ne voidaan asentaa takaisin torin pintaan. Vaihtoehtoinen ratkaisu olisi ollut päällystää torin pinta sileällä kivilaatalla.

Torin pintaratkaisukeskustelussa on varmasti niin monta mieltä kuin ihmistäkin. Pintamateriaali herättää kaupunkilaisissa voimakkaitakin intohimoja. Keskustelu on hyvä asia, sillä vain sitä kautta päättäjät saavat eväitä torimiljöön kehittämiseen. Maankuulun kauppatorin kokonaisilmeen ja toimivuuden parantaminen on kuopiolaisten yhteinen asia. Siitä ei ole epäselvyyttä.

Kalahallin kohtalo on hallinnut julkista torikeskustelua viime kuukausina. Pintamateriaali vaikuttaa vahvasti torin kokonaisilmeeseen. Nupukiveys on tuttu ratkaisu myös muualla Suomessa ja etenkin Keski-Euroopassa. Se luo arvokkaan ilmeen ja korostaa historiallisia arvoja. Pitäisikö Kuopion hylätä tällainen arvokas kokonaisuus?

Kuopiossa on muistettava, että torin halki rakennetaan kulkuväyliä sileästä kivestä, jolloin esimerkiksi liikuntaesteisille kulkeminen on helpompaa. Kuopion kauppatori on yksi tunnetuimmista suomalaisista toreista. Se on saanut myös paljon myönteistä kansainvälistä julkisuutta. Kun alatori valmistuu ja miljöö saa lopullisen ilmeensä, kuopiolaisilla on syytä ylpeyteen. Uusittu tori virkistää kauppaa ja elämää kaupungin ydinkeskustassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.