Arvopyörä jopa osiksi

Vakuutusyhtiöiltä haettiin viime vuonna korvauksia yli 9 600 varastetusta polkupyörästä (Helsingin Sanomat 30.7.). Luku kasvoi edellisvuodesta lähes kuudesosan. Poliisin ja tullin mukaan suurin osa Suomessa varastetuista polkupyöristä jää kotimaisille markkinoille.

Vakuutusyhtiöiden julkaisemat luvut ovat jäävuoren huippu. Todellisuudessa pyöriä varastetaan huomattavasti enemmän. Monet vanhan pyörän omistajat eivät viitsi edes tehdä rikosilmoitusta, kun pyörän takaisin saaminen on usein mahdotonta ja vakuutusyhtiön mahdollinen korvaus pieni.

Varastettu arvopyörä päätyy myyntiin pääasiassa Suomessa. Rosvot kauppaavat saalistaan yleisimmin netissä tai lehden myyntipalstoilla. Ostajan on oltava tarkkana, sillä hän voi menettää pyöränsä ja saada jopa syytteen, jos on tiennyt tavaran varastetuksi.

Ammattimaisilla pyörävarkailla on välineet, joilla he voivat irrottaa tukevastikin lukitun pyörän. Pyörät viedään yleensä johonkin varastoon, jossa ne uudelleen käsitellään tai jopa puretaan osiksi. Pyörää kaupataan yleisimmin sellaisenaan.

Jotta oikea omistaja saisi omaisuutensa takaisin, hänellä pitää olla tarkat tuntomerkit ajopelistään. Pyörä olisi hyvä myös kuvata. Kannattaa myös muistaa, että vilpitön myyjä antaa ostajalle henkilötietonsa. Ostajan on saatava myös pyörän avaimet. Ennen kaupantekoa ei pidä tuijottaa halpaan hintaan, vaan selvittää myös pyörän alkuperä.

Osa varkaiksi epäillyistä henkilöistä on huumeidenkäyttäjiä. He pyrkivät rahoittamaan jokapäiväisen annoksensa omaisuusrikoksilla. Halpoja pyöriä varastetaan vähän. Nyrkkisääntö on, että kymmenen kahdeksasta on arvopyöriä.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että arvopyörävarkauksien takana on usein ammattimainen, järjestäytynyt omaisuusrikoksiin keskittynyt jengi. Anastetuilla pyörillä on toimivat jatkomarkkinat. Niihin poliisin on päästävä kiinni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.