Arvot ja politiikka

Eduskunnan puhemies Ben Zyskowiczin (kok.) valtiopäivien avajaisissa pitämä puhe on herättänyt ansaittua huomiota. Zyskowicz arvosteli poikkeuksellisen kovasanaisesti suuryritysten johtajien suuria palkkoja, jotka hänen mukaansa loukkaavat kansalaisten oikeudentuntoa. Zyskowicz peräänkuulutti kohtuuden yhteiskuntaa.

Paperikonserni Myllykosken omistajiin kuuluva Carl G. Björnberg vastasi tiistain Kauppalehdessä puhemiehelle. Björnbergin mukaan yritysjohtajien palkka ei ole asia, josta poliitikot voisivat päättää. Metsäpatruunan mielestä suomalaisyritysten johtajien palkat eivät kansainvälisesti vertaillen ole suuria.

Björnberg muistuttaa lisäksi, että palkkojen määräytymiseen vaikuttaa verotus, joka on "ihan törkeää". Johtajapalkkojen mitoitetaan kuulemma sen mukaan, että "verottaja vie puolet".

Björnberg on oikeassa: poliitikot eivät tietenkään päätä palkoista, joita yksityisissä yrityksissä maksetaan. Sellaista valtaa poliitikoille Zyskowicz ei varmasti haluakaan.

Poliitikkojen oikeus ja jopa velvollisuus on kuitenkin puhua yhteiskunnassa vallitsevista arvoista. Niin kuin Zyskowicz sanoi, Suomi on aikaisemmin ollut kohtuuden yhteiskunta, jossa tuloerot eivät ole olleet suuria. Nyt se ei sitä enää ole.

Arvot ovat muuttuneet. Muutoksesta on paikallaan puhua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.