Arvot ja politiikka

Eduskunnan puhemies Ben Zyskowiczin (kok.) valtiopäivien avajaisissa pitämä puhe on herättänyt ansaittua huomiota. Zyskowicz arvosteli poikkeuksellisen kovasanaisesti suuryritysten johtajien suuria palkkoja, jotka hänen mukaansa loukkaavat kansalaisten oikeudentuntoa. Zyskowicz peräänkuulutti kohtuuden yhteiskuntaa.

Paperikonserni Myllykosken omistajiin kuuluva Carl G. Björnberg vastasi tiistain Kauppalehdessä puhemiehelle. Björnbergin mukaan yritysjohtajien palkka ei ole asia, josta poliitikot voisivat päättää. Metsäpatruunan mielestä suomalaisyritysten johtajien palkat eivät kansainvälisesti vertaillen ole suuria.

Björnberg muistuttaa lisäksi, että palkkojen määräytymiseen vaikuttaa verotus, joka on "ihan törkeää". Johtajapalkkojen mitoitetaan kuulemma sen mukaan, että "verottaja vie puolet".

Björnberg on oikeassa: poliitikot eivät tietenkään päätä palkoista, joita yksityisissä yrityksissä maksetaan. Sellaista valtaa poliitikoille Zyskowicz ei varmasti haluakaan.

Poliitikkojen oikeus ja jopa velvollisuus on kuitenkin puhua yhteiskunnassa vallitsevista arvoista. Niin kuin Zyskowicz sanoi, Suomi on aikaisemmin ollut kohtuuden yhteiskunta, jossa tuloerot eivät ole olleet suuria. Nyt se ei sitä enää ole.

Arvot ovat muuttuneet. Muutoksesta on paikallaan puhua.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.