Asenteet metsässä

Pohjois-Savon poliisi ja liikkuva poliisi ovat ratsanneet syyskesällä parisataa mopoa (SS 4.9.). Tarkastetuista mopoista noin 50:stä otettiin kilvet pois ja ajokit määrättiin uudelleen katsastettaviksi. Niillä ei saa ajaa sitä ennen.

Yleisin syy ajokieltoon oli mopon kunto: ne oli viritetty tai ajopeleistä ilmeni muita lainvastaisuuksia. Huolestuttavaa on, että melkein kaikista tarkastetuista mopoista löytyi jotain sanomista. Useimmat oli viritetty sellaiseen kuntoon, että niistä lähti poikkeuksellisen kova ääni.

Mopoilijat ovat saaneet kansalaiset takajaloilleen. Poliisille on tulvinut kesän aikana valituksia häirikköajajista. On hyvä, että poliisi on tehnyt tehoiskuja liikenteessä. Kun pahimmat kaaharit siivotaan teiltä ja kaduilta, se vaikuttaa hillitsevästi myös muihin. Poliisin tulee jatkaa tehotoimia ja siivota päättäväisesti lainvastaiset viritelmät liikenteestä.

Monien mopoilijoiden holtiton ja uhmapäinen käyttäytyminen häiritsee vakavasti ihmisten arkielämää lukuisissa taloyhtiöissä. Viritetyt mopot aiheuttavat taloyhtiöiden parkkipaikoilla ja käytävillä häiriöitä ja vaaratilanteita. Taloyhtiöiden osakkaiden tulisi käsitellä ongelmaa yhtiökokouksissa ja ohjeistaa asukkaita. Taloyhtiöillä on järjestyssäännöt, jotka yleensä kieltävät häiritsevän ajon moottoriajoneuvoilla määrättyinä vuorokauden aikoina. Hallituksen ja isännöitsijän tulee valvoa, että sääntöjä myös noudatetaan.

Mopokulttuurin muuttaminen ei onnistu pelkästään virkavallan toimin. Yhteiskunta tarvitsee nuorten vanhempien apua. Kotona yleensä tiedetään, että oman lapsen ajopeli on lainvastainen. Onnettominta on, että joidenkin nuorten vanhemmat jopa auttavat mopojen virittämisessä. Virittäjä tulisi aina saada edesvastuuseen. Yhteiskunnalla on konstit kitkeä mopoterrorismi. Kyse on siitä, halutaanko kovia keinoja käyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.