Asenteita ja ärtymystä

Sekä puutarhamansikoiden että metsämarjojen poiminta Suomessa on yhä enemmän ulkomailta tulevien poimijoiden näppärien sormien varassa. Varsinkin nuorten suomalaisten selät taipuvat huonosti noukkimaan marjoja mättäiltä.

Seitsemän yritystä tuo Suomeen lähes 1 500 marjanpoimijaa, pääosin Thaimaasta ja Venäjältä. Tärkeimmät kauppamarjat ovat mustikka ja puolukka. Kotimaiset poimijat ikääntyvät eikä uusia poimijoita ilmaannu riittävästi. Poimitut marjamäärät vähenevät samassa suhteessa.

Muutaman kuukauden Suomessa viipyvät ulkomaalaiset poimijat puhuttavat erityisesti Pohjois-Suomessa. Poimijoiden liikkeet paikallisten apajilla ärsyttävät, he kun pysäköivät autonsa vääriin paikkoihin yksityisteille ja poimivat marjoja liian läheltä asutusta. Mukana on varmasti myös muukalaisia vieroksuvia asenteita.

Suurimmat marjanpoimijoiden tuojat ovat nyt sopineet poimijoille kerrottavista yhteisistä pelisäännöistä. Lisäksi Lapin kylätoiminta ja marjoja ostavat firmat avaavat marjasesongin alkaessa palautepuhelimen ja sähköpostin, joihin ulkomaalaisten aiheuttamista ongelmista voi ilmoittaa. Palautteella pyritään pääsemään eroon nimettömistä kirjoituksista yleisönosastoissa ja kohdistamaan lisäohjeistus oikeille henkilöille.

Suuri osa poimijoista tulee tyystin erilaisesta kulttuurista kuin omamme. Ohjeistettuinakin heidän saattaa olla vaikea ymmärtää ja sisäistää suomalaista marjastuskulttuuria ja siihen sisältyvää tietynlaista reviiriajattelua.

Yhä mittavammat määrät marjoja jäisivät metsiin ilman ahkeria vierasmaalaisia poimijoita. He tekevät työtä, jonka jokainen suomalainen osaa, jos vain viitsii. Terveellisen ravinnon arvostus nousee kohisten, ja sellaistahan metsän antimet juuri ovat.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.