Asepalvelus ei enää ole kaikkien nuorten oikeus

Yleistä asepalvelusta on pidetty meillä vahvuutena, jonka nimiin herkästi vannotaan. Käytäntö ei kuitenkaan enää moniin vuosiin ole seurannut ylevää periaatetta. Kutsuntaikäisistä nuorista vajaa viidennes ei kelpaa asepalvelukseen ja vuosittain jopa 14–15 prosenttia palveluksen aloittaneista joutuu jättämään sen kesken.

Voikin hyvin perustein arvioida, että olemme ainakin lähestymässä valikoivaa asevelvollisuutta. Tätä mieltä muuten oli amiraali Juhani Kaskeala jo liki kymmenen vuotta sitten toimiessaan Puolustusvoimien komentajana.

Mielenkiintoista on, että vaikka kutsunnoissa kaikkialla maassa seurataan samaa ohjeistusta, asepalveluksesta vapautettavien osuudet ikäluokasta vaihtelevat maakunnittain yllättävän paljon.

Viime vuoden kutsunnoissa asepalveluksesta vapautettiin 17,5 prosenttia ikäluokasta. Pohjois-Savossa ja Pirkanmaalla osuus oli maan korkein eli yli 21 prosenttia. Lapissa, Kaakkois-Suomessa ja Pohjanmaalla jäätiin noin 14 prosenttiin.

Todennäköisesti on niin, että Pohjois-Savossa vapautettujen suuri osuus on osittain seurausta väestön yleisestä terveydentilasta niin kuin Pohjois-Savon aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Juha Manninen toteaa (Savon Sanomat 17.8). Pirkanmaan tilannetta se ei kuitenkaan selitä, koska siellä väestö THL:n tilaston mukaan on keskimääräistä terveempää.

Pääesikunnassa pidetäänkin mahdollisena, että samaa ohjetta tulkitaan maakunnittain eri tavalla. Tämä on kuitenkin arvaus, sillä asiaa ei ole tutkittu. Olisiko syytä tutkia? Asepalvelus on monen mielestä oikeus, ei velvollisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.